FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZABA: pad dobiti zbog manjih kamatnih marži i mjera HNB-a

ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Najveća hrvatska banka, Zagrebačkabanka (ZABA), u prvom je polugodištu ove godine ostvarila neto dobit uiznosu od 299,4 milijuna kuna ili 26 posto manju nego u istomrazdoblju lani, a u ZABA-i pojašnjavaju da je na smanjenje neto dobitiutjecalo "kontinuirano smanjenje kamatne marže, a djelomično i izmjenaregulative o rezervama likvidnosti kod Hrvatske narodne banke (HNB)".
ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Najveća hrvatska banka, Zagrebačka banka (ZABA), u prvom je polugodištu ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 299,4 milijuna kuna ili 26 posto manju nego u istom razdoblju lani, a u ZABA-i pojašnjavaju da je na smanjenje neto dobiti utjecalo "kontinuirano smanjenje kamatne marže, a djelomično i izmjena regulative o rezervama likvidnosti kod Hrvatske narodne banke (HNB)".

Prema podacima iz financijskog izvješća ZABA-e, koje prenosi Zagrebačka burza, u prvom polugodištu ove godine zarada po dionici iznosila je 104,38 kuna, odnosno 27 posto manje u odnosu na prošlogodišnjih 143,15 kuna po dionici.

Aktiva banke je pak u odnosu na kraj prošle godine povećana za 3 posto te je na kraju lipnja ove godine iznosila 59,22 milijarde kuna.

ZABA je u prvoj polovici ove godine ostvarila 9,2 posto manji neto kamatni prihod u odnosu na isto razdoblje lani, i to u iznosu od 837,27 milijuna kuna.

Smanjenje neto prihoda od kamata, uz povećanje volumena, rezultat je bitnog smanjenja kamatnih stopa u proteklih godinu dana uslijed pojačane konkurencije na tržištu, kažu u ZABA-i.

Istodobno su neto prihodi ZABA-e od provizija i naknada povećani za 10 posto, kao rezultat novih proizvoda i usluga banke.

U strukturi prihoda, neto prihod od kamata sudjeluje sa 72 posto (prethodne godine 73 posto), neto prihod od provizija i naknada s 22 posto (prošle godine 19 posto), a ostali prihodi i tečajne razlike sa 6 posto (lani 8 posto).

Najznačajniji segment poslovanja Zagrebačke banke je poslovanje s građanima iz kojeg proizlazi najveći dio neto prihoda od kamata (42 posto) i neto prihoda od provizija i naknada (51 posto). Segment poslovanja s poduzećima čini pak 34 posto u neto prihodu od kamata te 36 posto u neto prihodu od naknada.

Troškovi poslovanja ZABA-e za prvih šest mjeseci ove godine iznose 667,9 milijuna kuna ili 4,35 posto manje nego u prvoj polovici prošle godine.

U strukturi ukupnih rashoda troškovi osoblja sudjeluju s 52 posto (346,45 milijuna kuna), operativni troškovi s 29 posto, troškovi osiguranja depozita sa 6 posto, a amortizacija sa 13 posto.

Odnos troškova poslovanja i prihoda u prvom polugodištu ove godine, navodi se u pojašnjenju Uprave ZABA-e, iznosi 57 posto, dok je u prvoj polovici 2004. godine bio 55 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙