FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast plasmana banaka

ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Po podacima Hrvatske narodne banke, usvibnju je zabilježen najsnažniji mjesečni porast plasmana banakanebankarskom sektoru u ovoj godini.
ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Po podacima Hrvatske narodne banke, u svibnju je zabilježen najsnažniji mjesečni porast plasmana banaka nebankarskom sektoru u ovoj godini.

Ukupni su plasmani povećani za 2 milijarde kuna, a njihova godišnja stopa rasta na kraju svibnja, kada se isključi utjecaj tečaja, iznosila je 15,1 posto.

Pritom analitičari HNB-a napominju kako su svibanjski rast domaćih izvora financiranja te visoka likvidnost olakšali poslovnim bankama snažnije kreditiranje nebankarskog sektora.

Po podacima iz srpanjskog Biltena HNB-a, ukupni plasmani na kraju svibnja iznosili su 131,7 milijardi kuna.

Podaci o strukturi plasmana banaka pokazuju kako plasmani stanovništvu i nadalje rastu stabilno i brže od plasmana poduzećima, a uočljivo je i ubrzanje rasta plasmana poduzećima.

Godišnja stopa rasta plasmana poduzećima, ako se isključi utjecaj tečaja, porasla je sa 6 posto na kraju prvog tromjesečja na 8,9 posto na kraju svibnja.

Plasmani stanovništvu pak veći su za 20,9 posto nego na kraju svibnja prošle godine, i to ponajviše zbog rasta nenamjenskih i stambenih kredita.

Prema podacima HNB-a ukupni su krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli iznos od 68,2 milijarde kuna, a u odnosu na kraj prošle godine povećani su za oko tri milijarde kuna. Na godišnjoj su razini, u odnosu na isti mjesec 2004., krediti stanovništvu u svibnju ove godine nominalno bili veći za 11,3 milijarde kuna.

U ukupnim kreditima stanovništvu sa jednom trećinom zastupljeni su stambeni krediti, koji su na kraju svibnja iznosili 22,5 milijardu kuna, što je za 4,4 milijarde kuna ili za 24,5 posto više nego prije godinu dana.

Krediti poduzećima na kraju petog ovogodišnjeg mjeseca iznosili su 55,6 milijardi kuna, što je za 2,2 milijarde kuna više nego na kraju 2004., a za 5,4 milijarde kuna više nego u svibnju lani.

U svibnju je nastavljen i trend jačeg financiranja središnje države na domaćem tržištu te su u tom mjesecu plasmani banaka središnjoj državi povećani za 1,4 milijarde kuna, odnosno za 4,9 posto.

Po podacima uz srpanjskog Biltena HNB-a, neto plasmani banaka središnjoj državi, krajem svibnja, dosegnuli su iznos od 21,8 milijardi kuna, te su bili za 56,3 posto veći nego na kraju 2004.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙