FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kamatne stope banaka u padu

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Kamatne stope banaka u padu
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Kamatne stope banaka u padu

HINA - Financijski servis

Aktivne kamatne stope poslovnih banaka, unatoč nekim najavama o njihovom povećanju, u travnju i svibnju uglavnom su snižene u odnosu na one iz ožujka.

Istodobno je snižavanje zabilježeno i kod pasivnih kamatnih stope na kunske depozite, dok su pasivne kamatne stope na devizne depozite blago porasle, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Tako je kod financiranja poduzeća vagana kamatna stopa na kratkoročne kunske kredite bez valutne klauzule u travnju i svibnju iznosila 8,12 posto odnosno 7,96 posto.

Na dugoročne kunske kredite poduzećima s valutnom klauzulom u istom je vremenu iznosila 5,64 posto odnosno 5,24 posto, podaci su iz srpanjskog Biltena HNB-a.

Kod kreditiranja stanovništva, vagana kamatna stopa na kratkoročne kredite bez valutne klauzule u travnju i svibnju snižena na 13,74 posto odnosno 13,43 posto, što je njezina do sada najniža zabilježena razine.

Vagana kamatna stopa na dugoročne kredite stanovništvu s valutnom klauzulom u travnju je iznosila 7,38 posto, a u svibnju je blago porasla na 7,43 posto.

To je snižavanje kamata najvećim dijelom posljedica značajnog porasta iznosa novoodobrenih stambenih kredita stanovništvu, koji obično imaju nižu kamatu od prosječne na dugoročne kredite, ali i snižavanja kamatnih stopa na ostale dugoročne kredite, napominju analitičari središnje banke.

Po podacima HNB-a, vagana kamatna stopa na kunske depozite bez valutne klauzule u travnju i svibnju snižena je na 1,70 posto odnosno 1,66 posto, a na oročene kunske depozite s rokom dospijeća do tri mjeseca u istom razdoblju snižena na 3,31 posto odnosno 3,17 posto.

Istodobno je vagana kamatna stopa na oročene devizne depozite u travnju i svibnju iznosila 2,66 posto odnosno 2,65 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙