FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Zrakoplov Airbus tvrtke Air France zapalio se nakon što je vjerojatno izletio s piste u utorak navečer pri slijetanju na međunarodnu zračnu luku u Torontu, a po prvim podatcima svi putnici su preživjeli nesreću, objavile su aerodromske vlasti. Agencije France presse i Associated press javljaju, pozivajući se na kanadske vlasti da je 14 osoba lakše ozlijeđeno te da nema podataka o mogućim mrtvima. "Prema riječima službenika zračne luke, nema nijedne žrtve", nakon izlijetanja s piste zrakoplova Airbus A340 Air Francea pri slijetanju u zračnu luku Pearson u Torontu, stoji u priopćenju službe za tisak francuske aviokompanije. Po policijskim izvorima pilot i određen broj ozlijeđenih putnika prebačen je u bolnicu, objavila je kanadska televizija CBC. Kako prenosi Reuters u zrakoplovu tipa Airbus A340, na letu AF358 iz Pariza za Toronto bilo je 297 putnika i 12 članova posade. CBC je javio da se nesreća dogodila u vrijeme oluje.

GAZA/SDEROT - Raketa, koju su u utorak ispalili palestinski militanti ciljajući izraelske prosvjednike, pala je na kuću u pojasu Gaze i usmrtila šestgodišnjeg palestinskog dječaka te ranila sedam osoba, objavili su očevici i liječnici. Vjeruje se da je meta napada bio skup oko 10.000 Izraelaca koji su u pograničnom gradu Sderot prosvjedovali protiv izraleskog povlačenja iz Gaze, predviđenog kroz dva tjedna. Prema izjavama očevidaca raketa je pala na kuću u gradu Beit Hanun, nasuprot Sderota, gdje su Izraelci prosvjedovali optužujući vlasti za izdaju njihovih prava na biblijsku zemlju.

KHAN YOUNES - Fatah, stranka na vlasti palestinske samouprave, počeo je osnivati "narodnu vojsku" koja bi trebala snagama sigurnosti pomagati u održavanju reda u pojasu Gaze nakon izraelskog povlačenja, objavio je u utorak jedan glasnogovornik tog pokreta. "Odlučili smo osnovati narodnu vojsku kako bi pomogli Palestinskoj vlasti da preuzme stvari u svoje ruke nakon povlačenja izraelskih snaga iz pojasa Gaze, što je predviđeno za 17. kolovoza, rekao je glasnogovornik Sulejman Al-Farra. "Narodnom vojskom" koju čine dragovoljci, Fatah želi ojačati svoj utjecaj u odnosu na radikalni pokret Hamas, vrlo moćan u pojasu Gaze, pojašnjava agencija France presse. Glasnogovornik Hamasa Mahmud Zahar u tome potezu vidi "dokaz da palestinska samouprava strahuje od kaosa nakon povlačenja iz Gaze".

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush umiješao se u raspravu o nastanku života rekavši da bi američke škole trebale uz teoriju evolucije poučavati i teološku ideju 'inteligentnog nacrta'. Tijekom susreta sa skupinom novinara teksaških listova Bush je u osnovi podržao nastojanje konzervativnih američkih kršćana da u školama izjednače nauk o 'inteligentnom nacrtu' s teorijom evolucije. On nije rekao što on misli o ideji inteligentnog nacrta, ali je kazao da učenici trebaju učiti o obje teorije. Ideja inteligentnog nacrta je uvjerenje da je život toliko složen da se njegov nastanak ne može objasniti samo Darwinovom teorijom evolucije koja se oslanja na ideju slučajnih mutacija i odabira već je nastao namjernim stvaranjem, vjerojatno božanskim.

PRIŠTINA - Posmrtni ostaci šest kosovskih Srba ubijenih tijekom rata na Kosovu u utorak su predani njihovim obiteljima u Srbiji, izjavila je zamjenica šefa ureda civilnog upravitelja UN-a na Kosovu (UNMIK) za nestale osobe i sudsku medicinu Valerie Bresey. "Želja obitelji bila je da se posmrtni ostaci njihovih najdražih prebace u Srbiju, gdje će biti pokopani. Transfer je obavljen na administrativnom prijelazu između Kosova i Srbije u Merdare, nedaleko od Podujeva", rekla je Bresey. Posmrtni ostaci nedavno su otkriveni u masovnim grobnicama na Kosovu, dodala je. Prema podacima Međunarodnog odbora Crvenog križa, na Kosovu se 2.960 osoba vode kao nestale.

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države spremne su nastaviti proizvodnju protupješačkih mina, rekli su u utorak predstavnici američke organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW), zatraživši od Bushove administracije da prekine razvoj i proizvodnju takvih mina. HRW navodi u svom izvješću da će SAD, koje ne proizvode protupješačke mine od 1997., u prosincu odlučiti hoće li otpočeti proizvodnju novih protupješačkih mina nazvanih "pauk". Ta organizacija izrazila je zabrinutost da prijedlog SAD-a o zabrani izvoza mina koje ne uništavaju same sebe utire put nastavku izvoza samouništavajućih protupješačkih mina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙