FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW: SAD spremne nastaviti proizvodnju protupješačkih mina

WASHINGTON,3. kolovoza(Hina) - Sjedinjene Američke Države spremne sunastaviti proizvodnju protupješačkih mina, rekli su u utorakpredstavnici američke organizacije za zaštitu ljudskih prava HumanRights Watch (HRW), zatraživši od Bushove administracije da prekinerazvoj i proizvodnju takvih mina.
WASHINGTON,3. kolovoza(Hina) - Sjedinjene Američke Države spremne su nastaviti proizvodnju protupješačkih mina, rekli su u utorak predstavnici američke organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW), zatraživši od Bushove administracije da prekine razvoj i proizvodnju takvih mina.

HRW navodi u svom izvješću da će SAD, koje ne proizvode protupješačke mine od 1997., u prosincu odlučiti hoće li otpočeti proizvodnju novih protupješačkih mina nazvanih "pauk".

Osim toga Pentagon je zatražio 1,3 milijarde dolara za razvoj i proizvodnju još jedne nove mine pod imenom Inteligentni sustav streljiva o čijoj se proizvodnji odluka očekuje 2008.

Mediji su izvijestili u svibnju da američka vojska u Iraku namjerava početi razmještanje novog sustava protupješačkih mina Matrix na daljinsko upravljanje koji počiva na tehnologiji razvijenoj za mine Pauk.

HRW kaže da je takav razvoj događaja posljedica politike Bushove administracije koja je odlučila napustiti ideju da se SAD priključe Sporazumu o zabrani mina zaključenog u Ottawi 1997. kojim se zabranjuje uporaba, proizvodnja, trgovina i gomilanje protupješačkih mina.

"Počinjemo primjećivati gorke plodove nove politike prema minama Bushove administracije", rekao je Steve Goose, direktor HRW-a za naoružanje.

HRW je izrazio zabrinutost da prijedlog SAD-a o zabrani izvoza mina koje ne uništavaju same sebe utire put nastavku izvoza samouništavajućih protupješačkih mina.

HRW je pozvao Bushovu vladu da poništi odluku o nepristupanju Sporazumu o zabrani mina te rekao da ne bi trebala ustrajati na pravu uporabe samouništavajućih mina.

Organizacija također kaže da 145 zemalja stranaka Sporazuma trebaju razmotriti prekid investicija u američke tvrtke koje proizvode ili izvoze nove protupješačke mine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙