FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HCR nije imao indikatora da je na Visu minski sumnjiv prostor

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - U povodu jučerašnje nesreće kad je27-godišnji nizozemski turist, promatrajući mjesto požara, stradao odnagazne mine, zaostale nakon okupacije Jugoslavenske narodne armije nabrdu Humu na otoku Visu, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje(HCR) Otto Jungwirth danas je rekao da HCR nikad nije imao nikakvihindikatora na temelju kojih bi mogao zaključiti da je na Visu minskisumnjiv prostor.
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - U povodu jučerašnje nesreće kad je 27-godišnji nizozemski turist, promatrajući mjesto požara, stradao od nagazne mine, zaostale nakon okupacije Jugoslavenske narodne armije na brdu Humu na otoku Visu, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Otto Jungwirth danas je rekao da HCR nikad nije imao nikakvih indikatora na temelju kojih bi mogao zaključiti da je na Visu minski sumnjiv prostor.

Nizozemskom turistu zbog te eksplozije amputirana je desna potkoljenica i uspješno se oporavlja, potvrdio je danas kirurg KBC-a Split prof. dr. Ante Petričević.

U telefonskoj izjavi za Hinu Jungwirth je rekao da na otoku Visu, s kojeg se okupatorska JNA povukla 1992., nije bilo nikakvih minskih zapisnika te da tamo nije bila ni bojišnica. Osim toga nikada na Visu nije bilo ni minskih izgreda, rekao je Jungwirth i dodao da HCR taj prostor nije smatrao minski sumnjivim.

Inače, kako navode mediji, taj prostor je 1992. nakon odlaska okupatorske JNA pregledan i nisu pronađena nikakva ubojita minsko eksplozivna sredstva.

Iako se nesreća dogodila kod vojnog radara na Visu, očevid obavlja policija i Ministarstvo unutarnjih poslova jer je sve u nadležnosti civilnih tijela, doznaje se iz Ministarstva obrane.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun je rekao da je ekipa za očevid na mjestu nesreće, a rezultati će biti objavljeni nakon očevida.

Istaknuo je da je ministar unutarnjih poslova naložio svim policijskim upravama da još jednom u suradnji s lokalnom samoupravom i HCR-om provjere stanje obilježenosti minski sumnjiva prostora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙