FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjedinjene Države protiv rezolucije o proširenju Vijeća sigurnosti

NEW YORK, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene su Države uutorak odlučno odbacile prijedlog rezolucije Japana, Indije, Njemačkei Brazila o proširenju Vijeća sigurnosti UN-a.
NEW YORK, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene su Države u utorak odlučno odbacile prijedlog rezolucije Japana, Indije, Njemačke i Brazila o proširenju Vijeća sigurnosti UN-a.

U ponedjeljak je u UN-u počela rasprava o reformi Vijeća sigurnosti, a četiri navedene zemlje predložile su rezoluciju kojom bi se VS proširilo za šest stalnih i četiri nestalna mjesta. Četiri od šest predloženih stalnih mjesta te zemlje žele za sebe, a preostala dva za afričke zemlje.

Debata na Općoj skupštini UN-a pokazala je da je većina zemalja sklona prihvatiti takav prijedlog, ali nije sigurno hoće li ih biti potrebne dvije trećine.

Ukoliko Opća skupština potrebnom dvotrećinskom većinom prihvati rezoluciju, moraju je ratificirati parlamenti zemalja članica UN-a. Ukoliko nacionalni parlament jedne od pet postojećih stalnih članica VS-a odbije rezoluciju, ona neće stupiti na snagu.

Savjetnik američke državne tajnice Tahir Kheli izjavio je u utorak da će američki Senat staviti veto na ovakav oblik rezolucije. Amerikanci, naime, smatraju da bi ukupno 25 članica Vijeća sigurnosti bilo previše i takva reforma ne bi pridonijela boljem i učinkovitijem radu toga tijela nego izazvala sasvim suprotan efekt.

S Amerikancima se slažu i Rusi, a i Kina se, zbog Japana kao mogućeg stalnog člana VS-a, također protivi ovakvom prijedlogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙