FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas: lopta je u libanonskom polju što se tiče palestinskog dijela rezolucije 1559

BEIRUT, 9. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Palestinskesamouprave Mahmud Abas prebacio je u subotu loptu u libanonsko poljeizjavivši da razoružanje palestinskih skupina koje se mora provestiprema UN-ovoj rezoluciji 1559, ovisi o Beirutu.
BEIRUT, 9. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas prebacio je u subotu loptu u libanonsko polje izjavivši da razoružanje palestinskih skupina koje se mora provesti prema UN-ovoj rezoluciji 1559, ovisi o Beirutu.

"Palestinci koji borave u Libanonu su gosti i moraju provoditi libanonske zakone. Voljni smo olakšati primjenu rezolucije 1559. Riječ je o rezoluciji koja se tiče Libanona i zato libanonske vlasti trebaju odlučiti kada će se i kako primjenjivati", rekao je Abas novinarima nakon niza razgovora s libanonskim dužnosnicima.

Abas je u petak, nakon razgovora s libanonskim predsjednikom Emileom Lahoudom izjavio da s libanonskim vlastima nije razogovarao o rezoluciji 1559.

Osim sirijskog povlačenja iz Libanona koje se dogodilo koncem travnja, rezolucija 1559 zahtijeva razoružanje palestinskih skupina i libanonskog šijitskog Hezbollaha. Abas je usto istaknuo da primjena rezolucije 1559 nipošto neće ugroziti pravo palestinskih izbjeglica na povratak, na temelju UN-ove rezolucije 194.

Kako navodi UN, u Libanonu boravi oko 400.000 Palestinaca i njihovih potomaka, izbjeglica iz doba izraelsko-arapskog rata iz 1948. Oni su smješteni u 12 logora gdje mogu držati lako oružje, a libanonska policija i vojska nemaju tamo pristup.

Osim s Lahoudom, Abas se sastao i s predsjednikom parlamenta Nabidhom Berrijem i s Nagibom Miqatijem.

Usto je telefonski razgovarao s čelnikom Slobodnog domoljubnog pokreta, kršćanskim zastupnikom Michelom Aounom, vođom jakog parlamentarnog bloka.

Prije dolaska u Beirut, Abas je u srijedu i u četvrtak boravio u Damasku, gdje se susreo sa sirijskim predsjednikom Bacharom al-Assadom i s vođama deseterih palestinskih pokreta koji imaju sjedište u sirijskoj prijestolnici.

No nije uspio uvjeriti te skupine da uđu u vladu nacionalnog jedinstva koja se treba sastaviti do provedbe izraelskog plana jednostranog povlačenja iz pojasa Gaze koje je predviđeno za sredinu kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙