FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo ministarsko lobiranje za širenje Vijeća sigurnosti

NEW YORK, 17. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Ministri vanjskih poslovaNjemačke, Brazila, Indije i Japana počeli su u nedjelju sastanke usjedištu UN-a u New Yorku kako bi uvjerili afričke zemlje da podržeplan širenja Vijeća sigurnosti koji je predložila ta skupina zemalja.
NEW YORK, 17. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Ministri vanjskih poslova Njemačke, Brazila, Indije i Japana počeli su u nedjelju sastanke u sjedištu UN-a u New Yorku kako bi uvjerili afričke zemlje da podrže plan širenja Vijeća sigurnosti koji je predložila ta skupina zemalja.

Joschka Fischer (Njemačka), Celso Amorim (Brazil), Natwar Singh (Indija) i Nobutaka Machimura (Japan) počeli su lobiranje jednosatnim susretom sa sadašnjim predsjednikom Opće skupštine UN-a Gaboncem Jeanom Pingom.

"Održali smo jako dobar sastanak i želimo nastaviti", kazao je Ping po završetku razgovara održanih u njegovu uredu.

Šefovi diplomacija skupine koja se naziva G4 telefonski su razgovarali i s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, a tijekom dana sastat će se s izaslanstvom Afričke unije predvođenim nigerijskim ministrom vanjskih poslova Oluom Adenijim.

Singh je kazao da je G4 odlučan izboriti se za tu rezoluciju. "Nastavit ćemo razgovarati konstruktivno i prijateljski sljedećih dana", naglasio je on.

G4 (Njemačka, Brazil, Indija, Japan) predstavila je nacrt rezolucije kojim se predviđa širenje Vijeća sigurnosti sa sadašnjih 15 na 25 članova. Odnosno, dodalo bi se šest novih stalnih mjesta, ali bez prava veta i četiri nestalna. Četiri stalna mjesta članice G4 žele za sebe, a druga dva za afričke zemlje.

Taj nacrt odlučno je odbilo nekoliko zemalja među kojima su Sjedinjene Države, Rusija, Kina i Pakistan.

Kako bi rezolucija G4 bila usvojena, mora je odobriti dvije trećine Opće skupštine UN-a, to jest 128 od 191 zemlje. Podrška afričkog bloka koji broji 54 članova ključna je za usvajanje teksta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙