FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan lobira za stalno mjesti u Vijeću sigurnosti

TOKIO, 24. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Japanski ministar vanjskihposlova Nobutaka Machimura otputovao je u nedjelju u London uposljednjem pokušaju da dobije potporu afričkih zemalja gledejapanskih nastojanja da postane stalna članica Vijeća sigurnostiUjedinjenih naroda.
TOKIO, 24. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Japanski ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura otputovao je u nedjelju u London u posljednjem pokušaju da dobije potporu afričkih zemalja glede japanskih nastojanja da postane stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Japan je intenzivirao desetogodišnje napore za stalnim mjestom u Vijeću sigurnosti UN-a, nastojeći izboriti diplomatski status primjeren svojoj gospodarskoj moći, no vlada je naišla na protivljenje Kine dok je reakcija SAD-a mlaka.

Japan, Njemačka, Brazil i Indija, udružene u skupinu G4, pregovaraju s Afričkom unijom (AU) o prijedlozima povećanja broja 15-članog sastava Vijeća sigurnosti.

G4 traži proširenje na 25 članica, uključujući šest novih stalnih članica koje ne bi raspolagale pravom veta.

Afrička unija želi vidjeti 26-člano Vijeće, s pet novih ne stalnih članica, dok G4 želi četiri četiri, i pravom veta za nove stalne članice.

Machimura i njegovi kolege iz G4 će se u ponedjeljak u Londonu sastati s ministrima vanjskih poslova AU u pokušaju da donesu zajedničku rezoluciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙