FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro novinar Stjepan Pucak

ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Poznati hrvatski novinar StjepanPucak umro je noćas u Zagrebu u 85. godini.
ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Poznati hrvatski novinar Stjepan Pucak umro je noćas u Zagrebu u 85. godini.

Rođen je 1920. u Donjoj Kupčini, školovao se u Pisarovini, Karlovcu i Zagrebu. Novinarstvom se počeo baviti u jesen 1944., a početkom 1946. počinje pisati za Vjesnik i Narodni list iz Karlovca, a godinu dana kasnije i za agenciju Tanjug.

U drugoj polovici 1947. bio je premješten na rad u centralnu redakciju Tanjuga u Beograd. Zbog poznavanja stranih jezika Pucak je ubrzo postao suradnik vanjskopolitičke redakcije Tanjuga i iste godine odlazi za dopisnika u Albaniju.

Godine 1948. na osobni je zahtjev premješten u Rijeku gdje ostaje do 1952.

Nakon povratka u Beograd kraće vrijeme izvještava iz Grčke i Turske. Bio je stalni dopisnik agencije iz više europskih i izvan europskih zemalja, iz New Yorka, New Delhija, Londona i Pekinga. Prije odlaska u Kinu 1968. nekoliko je mjeseci obavljao dužnost glavnog i odgovornog urednika Tanjuga, a po povratku u zemlju radio je u vanjskopolitičkoj redakciji u Beogradu odakle se krajem 1975. definitivno vraća u Zagreb na dužnost odgovornog urednika redakcije Tanjuga za Hrvatsku na kojoj ostaje do umirovljenja 1981.

Stjepan Pucak poznat je i kao plodan pisac, analitičar s ogromnim radnim učinkom i vrstan poznavalac prilika u Aziji. Dobitnik je nagrade za životno djelo "Otokar Keršovani" Društva novinara Hrvatske 1981.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙