FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

London: Blair i De Villepin o čvršćoj suradnji u borbi protiv terorizma

LONDON , 25. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Britanski premijer Tony Blair uponedjeljak je izrazio duboko žaljenje zbog smrti "nedužne osobe,mladog Brazilca Jeana Charlesa de Menezesa", žrtve policijske pogrešketijekom potjere za teroristima nakon neuspjelog napada u Londonu, anjegov francuski kolega Dominique de Villepin predložio je nazajedničkoj konferenciji za novinare čvršću suradnju dviju zemalja uborbi protiv terorizma.
LONDON , 25. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Britanski premijer Tony Blair u ponedjeljak je izrazio duboko žaljenje zbog smrti "nedužne osobe, mladog Brazilca Jeana Charlesa de Menezesa", žrtve policijske pogreške tijekom potjere za teroristima nakon neuspjelog napada u Londonu, a njegov francuski kolega Dominique de Villepin predložio je na zajedničkoj konferenciji za novinare čvršću suradnju dviju zemalja u borbi protiv terorizma.

"Potrebno je surađivati na razmjeni popisa imena pristaša džihada i posebice utvrditi koje su osobe prošle islamističke kampove za uvježbavanje u Afganistanu, Iranu i BiH", rekao je francuski premijer.

De Villepin je predložio bolju razmjenu informacija između dviju zemalja kada je riječ o zaštiti "najosjetljivijih" mjesta, poput željezničkih postaja i zračnih luka. Također je predložio da se "telefonski podaci dulje čuvaju", spominjući pritom pojam "nekoliko godina".

Francuski premijer rekao je kako smatra da je važno prepoznati one koji podupiru radikalni islamizam i izručiti, ako je potrebno, sve one koji potiču na nasilje. Francuska i Velika Britanija, smatra De Villepin, trebale bi pokazati da imaju ista sredstva za borbu protiv terorizma i iste sudske mehanizme.

Britanski premijer Tony Blair, nakon što je izrazio duboko žaljenje zbog smrti nedužnog mladića, koji je ubijen policijskom pogreškom, rekao je kako se "mora shvatiti" da policajci svoj posao rade u iznimno teškim uvjetima. "Mislim da je vrlo važno pružiti im svu potrebnu potporu", dodao je.

Britanski premijer također je istaknuo spremnost na čvršću protuterorističku suradnju s Francuskom.

De Villepin je britanskom kolegi čestitao što je predsjedanje Europskom unijom u drugoj polovici ove godine počeo "u konstruktivnom duhu", dodajući da je s Blairom razgovarao o rješavanju problema vezanih uz prihvaćanje europskog proračuna od godine 2007. do 2013.

Pregovori o prihvaćanju europskog proračuna propali su na posljednjem sastanku na vrhu Unije zbog toga što se Velika Britanija odbila odreći svojeg rabata i zato što Francuska želi zadržati svoje poljoprivredne subvencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙