FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 2. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 2. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

WASHINGTON - Iran je u utorak objavio da neće povući odluku o pokretanju proizvodnje nuklearnog goriva, što bi prema francuskom ministru vanjskih poslova moglo izazvati novu međunarodnu krizu. "Mislim da je ponašanje Irana vrlo ozbiljno i moglo bi pokrenuti krizu širih razmjera", rekao je šef francuske diplomacije Philippe Douste-Blazy u Parizu. Sjedinjene Države optužuju Iran da se pokušava domoći atomskog oružja pod izgovorom mirnodopskog nuklearnog programa. Teheran te optužbe odbacuje i tvrdi da mu je jedini cilj izgraditi nuklearne elektrane. Europska trojka - Velika Britanija, Francuska i Njemačka - trebale su Iranu ponuditi niz političkih i gospodarskih poticaja u zamjenu za zamrzavanje nuklearnog programa. No, Iran traži od EU-a da mu prizna pravo na obogaćivanje urana, što su članice Unije dosad odbijale.

LJUBLJANA - Slovenska nacionalna alijansa, koju vode nekadašnji zamjenik premijera Marjan Podobnik i "borac za slovensku južnu granicu" Jožko Joras, čini pritisak na premijera Janeza Janšu da uvaži njezina stajališta pri sastavljanju radne skupine pravnih stručnjaka koja će na jesen pripremiti stajališta službene Ljubljane o graničnim rješenjima s Hrvatskom, javljaju u utorak slovenski mediji. Podobnik i Joras pozivaju se na navodne odluke sa sastanka te političke skupine, koja djeluje u sklopu Slovenske pučke stranke. Sastanak je, kako navode, održan u Italiji, u Opicinama blizu Trsta, a predsjednik SNZSLS-a Marjan Podobnik predložio je Pučkoj stranci, koja djeluje u Janšinoj koaliciji, da premijeru i ostalim vladajućim strankama predloži da parlament prihvati "odgovarajući akt koji bi ponovno potvrdio jurisdikciju Slovenije na kopnu i moru, koju je imala 25. lipnja 1991".

ŽENEVA - Sastanak Radne skupine vladinih stručnjaka za mine različite od protupješačkih i eksplozivne ostatke rata održava se od utorka do 12. kolovoza u Ženevi pod predsjedanjem hrvatskog veleposlanika pri UN-u i međunarodnim organizacijama Gordana Markotića. Radi se o 22. sastanku te Radne skupine osnovane na Drugoj revizijskoj konferenciji Konvencije o konvencionalnom oružju održanoj 2001. Veleposlaniku Markotiću, koji Konvencijom predsjedava drugu godinu zaredom, pri upravljanju radom Skupine pomažu koordinatori za mine različite od protupješačkih, finski veleposlanik Markku Reimaa, i koordinator za eksplozivne ostatke rata, indijski veleposlanik Jayant Prasad. Veleposlanik Markotić također je u svojstvu predsjedavajućeg Konvencije zadužene za usmjeravanje rasprave o pitanjima vezanim uz pridruživanje odredaba Konvencije.

RIM - Italija neće Velikoj Britaniji brzo izručiti Hamdiju Issaca (27), etiopskog terorista koji je pokušao podmetnuti bombe u londonsku podzemnu željeznicu 21. srpnja, a uhićen je u Rimu 29. srpnja, doznaje se u utorak u sudskim krugovima u Rimu. Sudski proces za izručenje Hamdije Issaca trebao je početi krajem ovog tjedna, ali se rasprava očekuje tek krajem kolovoza. Istražna sutkinja Zaira Secchi sastavila je u utorak optužnicu protiv Hamdije Issaca za udruživanje radi međunarodnog terorizma i posjedovanje lažne putovnice, te mu je tako potvrdila pritvor. Potvrđen je pritvor i njegovoj braći - Remziju, optuženom za posjedovanje lažnih dokumenata, te Fethiju, optuženom za uništavanje važnih dokumenata.

SARAJEVO - Tužiteljstvo Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podnijelo je zahtjev da se suđenje bosanskom Hrvatu Ivici Rajiću ustupi Sudu Bosne i Hercegovine, potvrdio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik tamošnjeg ureda ICTY-ja Mathias Hellman. On je novinarima rekao da je takav zahtjev podnesen 28. srpnja. Ivica Rajić, poznat i kao Viktor Andrić, optužen je zbog zločina što su ih pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) počinili nad Bošnjacima u Varešu i Stupnom Dolu u listopadu 1993. godine, uključujući i ubojstvo najmanje 31 osobe. Rajić se nalazi u pritvoru u Hagu.

SARAJEVO - Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) smatra zabrinjavajućim izjave premijera Republike Srpske Pere Bukejlovića kojima se ponovno pokušava dovesti u pitanje broj Bošnjaka koji su u srpnju 1995. godine ubijeni na području Srebrenice, izjavio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Kevin Sullivan. Komentirajući Bukejlovićevu izjavu što su je početkom tjedna objavile beogradske "Večernje novosti", u kojoj je istaknuo kako Vlada RS "nikada nije prihvatila da je u Srebrenici ubijeno osam tisuća Bošnjaka", Sullivan je izjavio novinarima kako je odavno potvrđeno da je vojska bosanskih Srba počinila ubojstva takvih razmjera.

ATENA - Grčki premijer Kostas Karamanlis u utorak je odgodio posjet Turskoj, najavljen za kolovoz, priopćeno je iz ureda grčkog premijera, a diplomatski izvori smatraju da se radi o obliku pritiska na Ankaru da prizna Cipar prije početka pristupnih pregovora s Europskom unijom u listopadu. Grci kažu da se odgađa prvi posjet grčkog premijera Turskoj u posljednjih 46 godina, no ne navode razloge. "Premijer će posjetiti Ankaru na jesen. Datum još nije određen", rekao je dužnosnik iz ureda grčkog premijera. Diplomati tvrde kako će grčki premijer posjetiti Tursku vjerojatno nakon 3. listopada, kada će se znati počinju li pregovori Turske i EU-a.

VARŠAVA - Poljska je izrazila žaljenje, ali ne želi se ispričati zbog napada na djecu ruskih diplomata akreditiranih u Varšavi, unatoč teškim riječima koje je tim povodom uputio ruski predsjednik Vladimir Putin. Skupina mladih Poljaka u nedjelju navečer napala je i opljačkala trojicu tinejdžera, sinove ruskih diplomata i jednoga mladoga Kazaha u parku u Varšavi. Sve su četiri žrtve hospitalizirane, dvojica s blagim potresom mozga. Varšavska policija u utorak još traži napadače. U ponedjeljak je glasnogovornik poljskoga ministarstva vanjskih poslova izrazio žaljenje zbog toga napada i opisao ga kao "djelo bandita i huligana", ali naglasio je da je cijeli događaj bio sasvim lišen političkih i međunarodnih konotacija.

TOKIO - Japanski parlament donio je u utorak rezoluciju u povodu 60. obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata u kojoj Japan još jednom izražava žaljenje zbog patnji koje je u to doba uzrokovao azijskim zemljama, ali izrijekom ne spominje "agresiju". Tekst ipak ne spominje "akte agresije", kao u sličnoj rezoluciji, prihvaćenoj prije deset godina, uoči 50. obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata. Rezolucija se također snažno protivi nuklearnom oružju dok se Japan priprema za obilježavanje 60. godišnjice bombardiranja Hirošime i Nagasakija, 6. i 9. kolovoza 1945., pri čemu je poginulo 210.000 ljudi. Komunistička stranka glasovala je protiv rezolucije jer smatra da nije dovoljno "jasna glede agresivnog rata i kolonijalizma".

PEKING - Glavni sjevernokorejski pregovarač na višestranim pregovorima o rješavanju sjevernokorejskog nuklearnog pitanja u Pekingu izjavio je u utorak da na razgovorima nije ostvaren napredak. "Pregovori su dugi, ali nema napretka. Vidjet ćemo što će biti u predstojećim danima", rekao je zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan, prenosi agencija Yonhap. Između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država još uvijek "razlika u stajalištima", rekao je Kim. "Naša je odluka da odustanemo od nuklearnog oružja i programa vezanih za to oružje tek kada Sjedinjene Države uklone nuklearnu prijetnju prema nama i kada se izgradi međusobno povjerenje", rekao je Kim.

RIJAD - Čelnici arapskih i drugih država počeli su stizati u utorak u Rijad kako bi nazočili pogrebu saudijskog kralja Fahda, koji je umro u ponedjeljak u dobi od 84 godine nakon što je 23 godine vladao tom ultrakonzervativnom zemljom, bogatom naftom i saveznicom Sjedinjenih Država, javljaju agencije. Palestinski predsjednik Mahmud Abas bio je prvi od arapskih čelnika koji su u ponedjeljak navečer stigli u Rijad gdje su provedene striktne mjere sigurnosti. U utorak su u saudijsku prijestolnicu stigli i predsjednici Senegala, Mauritanije, Afganistana i Bangladeša, a tijekom popodneva trebali bi stići i drugi, među njima francuski predsjednik Jacques Chirac i britanski princ Charles.

KARTUM - U sukobima koji su izbili u sudanskom Kartumu nakon objave smrti podpredsjednika te zemlje Johna Garanga, bivšeg sudanskog pobunjeničkog vođe, poginulo je najmanje 42 ljudi, priopćili su liječnički izvori. "Primili smo 26 tijela", rekao je za AFP Uqail Sawar al-Dahab, iz bolnice u Kartumu. Drugi liječnički izvor u bolnici al-Bourri u predgrađu Kartuma dodao je da se 16 tijela nalazi u mrtvačnici te ustanove. John Garang (60) i još 13 osoba poginulo je kada se u subotu srušio helikopter kojim su iz Ugande putovali za Sudan, a predsjednik Ugande Yoweri Museveni objavio je u ponedjeljak da je osnovano posebno povjerenstvo koje bi trebalo ispitati okolnosti helikopterske nesreće.

BAGDAD - Četvero Iračana je poginulo, a 23-oje je ranjeno, među kojima i četiri žene, u samoubilačkom napadu automobilom bombom dok je američki vojni konvoj prolazio središtem Bagdada, priopćio je liječnik u bagdadskoj bolnici Ibn Nafisu. Napad se dogodio na ulazu u cestovni tunel u četvrti Batauinu. Nakon eksplozije automobila bombe vojno vozilo "Humvee" je izgorjelo, a šteta je učinjena na još 14 vozila. Oštećene su i obližnje prodavaonice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙