FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapadna Europa i dalje najprivlačnije odredište za inozemna ulaganja

ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Zapadna Europa i dalje jenajprivlačnije odredište za inozemna ulaganja, usprkos sve jačojkonkurenciji srednje i istočne Europe i Kine, pokazala je studijaErnst & Young o atraktivnosti Europe.
ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Zapadna Europa i dalje je najprivlačnije odredište za inozemna ulaganja, usprkos sve jačoj konkurenciji srednje i istočne Europe i Kine, pokazala je studija Ernst & Young o atraktivnosti Europe.

Usprkos blagom padu popularnosti među ispitanim menadžerima u odnosu na prošlu godinu, Europa je ipak dosegnula 63 posto na Ernst & Youngovoj ljestvici globalne atraktivnosti, zadržavši vodstvo u odnosu na srednju i istočnu Europu koja je dosegnula razinu od 55 posto.

No, nova je zvijezda među odredištima inozemnih ulaganja nesumnjivo Kina kao vodeća zemlja i treća zona u svijetu, dosegnuvši 52 posto, što je skok u odnosu na 37 posto zabilježenih prije samo 12 mjeseci. Time je Kina uspjela preskočiti SAD i Kanadu s ubilježenih 45 posto.

U detaljnom prikazu studije pokazuje se da unutar Europe Njemačka ima najbolji imidž među stranim ulagačima zbog kvalitetnog poslovnog okoliša i središnje pozicije u novoj Europi. No, Velika Britanija i dalje je "neosporni šampion" kada su u pitanju financijski rezultati. Francuska je za petama tim dvjema zemljama zahvaljujući kvalitetnom okolišu i ljudskim resursima dok se Poljska pridružila toj skupini najbolje rangiranih uglavnom zahvaljujući niskom troškovima radne snage.

Gledano iz perspektive sektora, više od jedne četvrtine inozemnih ulaganja u Europi otpalo je u 2004. na sektor razvijene tehnologije. Što se tiče mjera koje bi Europa mogla poduzeti kako bi povećala atraktivnost za inozemna ulaganja, menadžeri su naveli da priželjkuju jednostavnije i fleksibilnije propise, potičući i inovativnu politiku.

U osvrtu na rezultate studije, predsjedatelj i izvršni direktor Ernst & Younga James Turley kazao je: "Europa je najatraktivnije odredište za ulaganja zahvaljujući fleksibilnosti i raznovrsnosti tržišta u regiji. Znanje je ključni faktor koji privlači ulagače u zapadnu Europu ali su se u proteklih pet godina gospodarstva srednje i istočne Europe preobrazila iz radionica s niskim troškovima rada u tržišta ogromnih potencijala. Sličan trend pratimo i u Kini, Rusiji, Indiji i Brazilu - zemljama koje će u sljedećih pet godina postajati sve inovativnije i predstavljat će stvarni izazov za razvijenija tržišta".

Studija o europskoj atraktivnosti u 2005. temeljila se na razgovorima sa 672 međunarodna menadžera koji su provedeni u razdoblju između ožujka i travnja 2004. na šest različitih jezika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙