FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair zatražio saudijsku potporu za pomoć Palestincima

RIJAD, 3. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski premijer Tony Blairzatražio je u subotu saudijsku potporu za "paket pomoći" za koju senada da će vođe G8 dati Palestincima sljedeći tjedan uoči povlačenjaIzraela i pojasa Gaze.
RIJAD, 3. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Britanski premijer Tony Blair zatražio je u subotu saudijsku potporu za "paket pomoći" za koju se nada da će vođe G8 dati Palestincima sljedeći tjedan uoči povlačenja Izraela i pojasa Gaze.

Blair, koji je u subotu navečer 90 minuta razgovarao s faktičnim vladarom Saudijske Arabije, princom Abdulahom, rekao je da želi da se pozornost usmjeri na podizanje životnog standarda Palestinaca, ne dajući nikakve pojedinosti o svom planu.

"Razgovarali smo o stanju na Bliskom istoku i objasnio sam da želimo na sastanku G8 sljedeći tjedan inicirati pomoć palestinskim vlastima uoči izraelskog povlačenja", rekao je Blair nakon razgovora sa saudijskim princom. "Očito je da će saudijska potpora biti važna za to", dodao je Blair.

Čelnici G8 započet će svoj godišnji summit u srijedu u Škotskoj.

Izraelski vojnici bi se trebali povući iz pojasa Gaze i Zapadne obale sljedeći mjesec.

"Najvažnije je da podignemo životni standard ljudima u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali kada dođe do povlačenja", rekao je Blair.

To je Blairov prvi posjet Saudijskog Arabiji od listopada 2001. godine.

Princ Abdulah je 2002. pokrenuo arapsku mirovnu inicijativu, nudeći Izraelu normalne odnose u zamjenu za povlačenje unutar granica koje se bile prije bliskoistočnog rata iz 1967. godine, što je Izrael odbio.

"Obojica su govorili o palestinskom pitanju kao o primarnom elementu za sigurnosti i stabilnost u regiji", rekao je saudijski veleposlanik u Londonu Turki al-Faisal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙