FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Astronauti na drugoj svemirskoj šetnji

HOUSTON, 1. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Dvojica astronauta izašlasu u ponedjeljak iz svemirskoga broda Discoveryja zamijeniti pokvarenižiroskop na Međunarodnoj svemirskoj postaji i tako obavila drugu odtri predviđene svemirske šetnje, a NASA još razmišlja hoće li ubacitii četvrtu radi popravka toplinskoga štita letjelice.
HOUSTON, 1. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Dvojica astronauta izašla su u ponedjeljak iz svemirskoga broda Discoveryja zamijeniti pokvareni žiroskop na Međunarodnoj svemirskoj postaji i tako obavila drugu od tri predviđene svemirske šetnje, a NASA još razmišlja hoće li ubaciti i četvrtu radi popravka toplinskoga štita letjelice.

Steve Robinson i Japanac Soichi Noguchi odlebdjeli su u šestipolsatnu svemirsku šetnju i zamijenili pokvareni žiroskop na postaji spojenoj s Discoveryjem na 352 km od Zemlje.

"Napokon smo izašli iz karantene", našalio se Robinson jer je izašao iz letjelice.

"Vidim vas kroz prozor", rekla je astronautima zapovjednica Eileen Collins. "Dobro izgleda", kazala je.

Astronauti su ispravni žiroskop donijeli sa svoga broda.

Žiroskopi drže 200-tonsku postaju u pravome položaju. Četiri su, ali uoči dolaska Discoveryja funkcionirala su samo dva. Robinson i Noguchi drugi neispravni žiroskop popravili su u u subotu, u svojoj prvoj šetnji.

Međunarodna svemirska postaja vrijedna 945 milijarda dolara položaj može održavati i sa samo dva žiroskopa, ali ako radi samo jedan, posada mora aktivirati raketne motore čime se troši dragocjeno gorivo.

Discovery je prvi shuttle lansiran nakon katastrofe na shuttleu Columbia 1. veljače 2003. i prvi je koji se od studenoga 2002. spojio s Međunarodnom svemirskom postajom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙