FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapovjednica Discoveryja iznenađena problemima

HOUSTON, 29. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Zapovjednica DiscoveryjaEileen Collins u petak je izrazila iznenađenje zbog toga što seproblem s otpalim krhotinama trupa svemirske letjelice zbog kojeg je2003. došlo do katastrofe Columbije pojavio i na njihovom letu i reklakako nijedan shuttle ne bi smio poletjeti u svemir dok se to neriješi.
HOUSTON, 29. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Zapovjednica Discoveryja Eileen Collins u petak je izrazila iznenađenje zbog toga što se problem s otpalim krhotinama trupa svemirske letjelice zbog kojeg je 2003. došlo do katastrofe Columbije pojavio i na njihovom letu i rekla kako nijedan shuttle ne bi smio poletjeti u svemir dok se to ne riješi.

Ona i astronaut Andy Thomas u novinskim su interviewima iz svemira rekli kako nisu zabrinuti zbog moguće štete na Discoveryju, ustvrdivši kako brod izgleda "vrlo čisto", unatoč nekoliko napuklina na zaštitnoj oplati.

"Ovo je nešto što treba riješiti. Mislim da ne bismo trebali letjeti dok se nešto ne učini da se ovo više ne ponovi", rekla je Collins.

Veliki komad oplate odvojio se od rezervoara u trenutku ulaska Discoveryja u orbitu u utorak, pokazale su fotografije.

"Jako nas je iznenadilo kad smo čuli kako velike krhotine otpadaju s vanjskog rezervoara. To nismo očekivali i bili smo razočarani kad se dogodilo", rekla je Collins.

Sličan komad oplate od pločica koja štiti raketu od topline prilikom slijetanja, veličine kovčega, izazvao je katastrofu Columbije 1. veljače 2003. godine, kad se ona tijekom slijetanja raspala iznad Teksasa, pri čemu je poginulo svih sedam članova posade.

Discovery je prva misija nekog američkog space shuttlea nakon katastrofe Columbije.

Tijekom 12-dnevne misije astronauti bi trebali testirati niz izmjena koje su napravljene na letjelicama nakon propasti Columbije, zbog koje je NASA obustavila sve misije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙