FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dalj: 14. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja

DALJ, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Polaganjem vijenaca pred Policijskompostajom i otkrivanjem spomen-ploče u Dalju je u ponedjeljakobilježena 14. obljetnica pogibije 20 hrvatskih policajaca, 15pripadnika Zbora narodne garde i četiriju pripadnika Civilne zaštite,stradalih u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.
DALJ, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Polaganjem vijenaca pred Policijskom postajom i otkrivanjem spomen-ploče u Dalju je u ponedjeljak obilježena 14. obljetnica pogibije 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiriju pripadnika Civilne zaštite, stradalih u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

Vijence u spomen na pale branitelje, uz ostale, položila su izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, Hrvatske vojske, Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, Općine Erdut i udruga proizašlih iz Domovinskoga rata.

Državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić istaknuo je kako je Hrvatska 1991. bila izložena sustavnoj agresiji JNA i paravojnih četničkih postrojba te planu da se mlada hrvatska država pretvori u prah i pepeo. "Zbog svih tih zlodjela nemamo pravo na zaborav, jer oni koji zaboravljaju svoje žrtve ponavljaju svoje tragedije", ustvrdio je Buconjić.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo izrazio je nezadovoljstvo što počinitelji ovih zločina još uvijek nisu za to i odgovarali, kazavši da, kao župan i porezni obveznik, "ne može biti zadovoljan da se određene istrage usmjeravaju samo prema Hrvatima".

Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Vladimir Faber kazao je kako brojka od 39 poginulih branitelja u Dalju govori o "zločinačkoj prirodi velikosrpske agresije". Dodao je da se "proteklih dana s one strane granice ponovno pokušava relativizirati odnos žrtve i agresora te izjednačiti najveći zločin u modernoj povijesti, genocid počinjen od strane velikosrpskog agresora u Srebrenici, s vojno-redarstvenom akcijom "Olujom".

"Kao sudionik Domovinskog rata poručujem im: lažete, gospodo, a kao načelnik PU odgovorno tvrdim da su se naše ministarstvo i pravna država i prije znali suočiti s pojedinačnim izgredima i kaznenim djelima, koji su se dogodili na marginama "Oluje" te da će znati i ubuduće, i to doslovno provodeći Ustav i zakone RH", istaknuo je Faber.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙