FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dragovoljci i branitelji Ine obišli oslobođena područja Banovine, Pounja i Pokuplja

SISAK, 30. srpnja 2005. (Hina) - Pedesetak članova Zajednice klubovaUdruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata (UDVDR) INE d.d. Zagrebdanas je posjetilo crte obrane i bojišnice Siska, hrvatskog Pounja iPokuplja u Domovinskom ratu te područja Sisačko-moslavačke županijeoslobođena u vojno-redarstvenoj akciji Oluja prije deset godina.
SISAK, 30. srpnja 2005. (Hina) - Pedesetak članova Zajednice klubova Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata (UDVDR) INE d.d. Zagreb danas je posjetilo crte obrane i bojišnice Siska, hrvatskog Pounja i Pokuplja u Domovinskom ratu te područja Sisačko-moslavačke županije oslobođena u vojno-redarstvenoj akciji Oluja prije deset godina.

Po riječima predsjednika Zajednice klubova UDVDR-a Ine d.d. Zagreb Miljenka Balaška, dragovoljci i hrvatski branitelji cijele Ine obilaskom oslobođenih područja Banovine, Pokuplja i Pounja obilježavaju 10. obljetnicu osloboditeljske akcije Oluja u kojoj je oslobođeno 52 posto teritorija te županije uoči Dana domovinske zahvalnosti.

Početak memorijalnog obilaska ratišta Sisačko-moslavačke županije u Domovinskom ratu započeo je svečanošću ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima sa sisačkog područja u Domovinskom ratu na Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu Siska. Tim povodom su pred spomenikom svijeće zapalili i počast odali županica Marina Lovrić, zamjenici gradonačelnici Siska Ivanka Boras i Ibrahim Novljaković sa suradnicima, predstavnici Udruga iz Domovinskog rata Siska i Sisačko-moslavačke županije te članovi Inine Zajednice klubova UDVDR te tako iskazali priznanje i zahvalnost 233-ici hrvatskih policajaca i vojnika koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote za slobodni hrvatski Sisak.

Sudionicima okupljanja o značaju 10. obljetnice akcije Oluja za Sisak, koji je cijelog Domovinskog rata bio prva crta bojišnice i svakodnevno bio izložen napadima srpskog agresora, koji je u to vrijeme živio u općim i zračnim uzbunama, koji je pretrpio velika razaranja i imao veliki broj stradalih hrvatskih dragovoljaca, branitelja i civila, obratio se predsjednik Zajednice klubova UDVDR-a Balaško.

Ovaj naš memorijalan obilazak bojišnice u kojem sudjeluje preko 50 članova Kluba Ine d.d. Zagreb, među kojima su branitelji i dragovoljci Ininog kluba iz Siska, Ivanić Grada, organiziramo kako bismo odali počast Domovinskom ratu i svima koji su poginuli u obrani RH, te sudionicima akcije Oluja prije deset godina, rekao je Balaško.

Sudionici su obišli spomen sobu u obližnjoj Upravi za obranu Sisak gdje su izložene fotografije i imena svih 276 poginulih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu.

Uz nazočnost dužnosnika grada Siska i Sisačko-moslavačke županije sudionici memorijalnog obilaska položili su vijence i zapalili svijeće kod središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac, te obišli prve crte obrane u Komarevu, Sunji, Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Petrinjskom Pokuplju, Glini i u Branjenici kod Gline gdje se Hrvatskoj vojsci predao kompletan 21. korpus vojske srpske paravojske, koji je bio najveća pobjeda HV-a u Domovinskom ratu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Obilasku bojišta i oslobođenih područja Sisačko-moslavačke županije u akciji Oluja bio je i ratni zapovjednik operativne grupe Hrvatske vojske za Sisak i Baniju general Božo Budimir sa suradnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙