FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 1. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 1. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BRUXELLES - Europska unija za nekoliko će dana predati paket prijedloga Iranu kojim bi tu zemlju ohrabrila na zaustavljanje nuklearnih aktivnosti za koje Zapad vjeruje da bi mogle dovesti do razvoja atomske bombe, priopćeno je u ponedjeljak iz Bruxellesa. Iran je pak kazao da će obnoviti nuklearne aktivnosti u ponedjeljak nakon što mu EU nije odgovorila na vrijeme na ponudu o novim pregovorima. Glasnogovornik Europske komisije rekao je da se Komisija nada da će doći do rješenja putem pregovora. Nadamo se da neće biti poduzeti nikakvi koraci tijekom sljedećih dana koji bi mogli ugroziti takvo rješenje, dodao je. Velika Britanija, Njemačka i Francuska trebale bi uputiti paket prijedloga Teheranu za ekonomske i političke poticaje koji bi doveli do konačnog iranskog prekida obogaćivanja urana, prerade nuklearnog goriva i drugih povezanih aktivnosti.

ZAGREB - Iran čeka dopuštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču da ponovo počne rad u svojoj tvornici za preradu urana u Ispahanu, javlja u ponedjeljak iranska agencija ISNA, a prenosi njemački dpa. ISNA je javila da je Iran predao u ponedjeljak u podne u sjedištu IAEA-e pismo o svojim nuklearnim aktivnostima te da je IAEA zakonom obvezna ispuniti iranski zahtjev i narediti inspektorima na licu mjesta da otpečate ulaz u tvornicu i omoguće nastavak rada. Glasnogovornik Vrhovnog nacionalnog sigurnosnog vijeća Ali Agha Mohammadi nekoliko je puta ustvrdio da nastavak rada u tvornici u Ispahanu ne znači kršenje sporazuma koje je Iran ranije sklopio s EU-om. Tijekom jutra je Mohammadi kazao za AFP da tim pismom Iran treba izvijestiti IAEA-u o nastavku svojih nuklearnih aktivnosti na obogaćivanju urana od ponedjeljka u tvornici u Ispahanu.

BANJA LUKA - Četiri dana nakon što je Ljiljana Zelen-Karadžić pozvala supruga Radovana Karadžića da se dragovoljno preda, policija Republike Srpske nema nikakvih novih spoznaja o njemu niti zna hoće li se on predati i kada bi to mogao učiniti, izjavio je za Nezavisne novine od ponedjeljka glasnogovornik policije Republike Srpske (RS) Radovan Pejić. Bez obzira na to, puna suradnja s Haškim sudom nema alternative, rekao je Pejić. Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown ocijenio je da nijedan čin ne bi mogao otvoriti novu budućnost srpskom narodu kao što bi učinila predaja Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Uhićenje ili predaja Karadžića i Mladića bio bi čin koji bi omogućio ovoj zemlji i regiji da se okrenu od prošlosti i otvore put budućnosti, izjavio je Ashdown.

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader sudjelovat će 2. i 3. kolovoza u Salzburgu na akademiji Herbert-Batliner-Europainstitut na susretu predsjednika vlada o stabilnosti u jugoistočnoj Europi u 21. stoljeću, priopćio je u ponedjeljak Vladin ured za informiranje. Hrvatski će premijer u utorak održati predavanje na temu "Hrvatska i Europa", dodaje se u priopćenju. Na ovom susretu između ostalih sudjelovat će i austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik te Erhard Busek, vicekancelar i savezni ministar za gospodarstvo, te specijalni koordinator Pakta o stabilnosti za JI Europu.

HELSINKI - Ruski predsjednik Vladimir Putin stiže u ponedjeljak u dvodnevni posjet Finskoj gdje će se sastati s predsjednicom Tarjom Halonen, doznaje se iz službenih izvora. Dvoje visokih dužnosnika će u ponedjeljak i utorak o bilateralnim odnosima i odnosima Rusije i EU razgovarati u ljetnoj rezidenciji predsjednice Halonen u Naantaliji, 200 kilometara zapadno od Helsinkija. Putin će također posjetiti grad Turku i tamošnje sveučilište.

BAGDAD - Predsjedavajući odbora za sastavljanje novog iračkog ustava rekao je u ponedjeljak u parlamentu da će prijedlog ustava biti gotov do 15. kolovoza, kao što je i najavljivano, odagnavši bojazan da bi donošenje ustava moglo biti odgođeno. Humam Hammoudi u parlamentu je rekao da sastavljači ustava moraju razriješiti još samo pet do šest spornih točaka. Glavni kamen spoticanja je federalizam, tj. način raspodjele vlasti i resursa u saveznoj državi. Koplja se lome i oko pitanja uloge islama, dvojnog državljanstva i nacionalnih jezika.

BAGDAD - Dvadeset tijela ljudi koji su ustrijeljeni ili im je odrubljena glava otkriveno je u ponedjeljak u jugozapadnome dijelu Bagdada, priopćila je policija. Prema izvoru u policiji, Reuters javlja da su očevici vidjeli kamion kako iskrcava trupla kraj škole u četvrti Om al-Ma'alif. Na sličan su način otkrivena mnoga tijela stradalih u sektaškome nasilju zadnjih nekoliko mjeseci.

LJUBLJANA - Koalicijska vlada desnog centra, koju vodi slovenski premijer Janez Janša, prvi je put od dolaska na vlast krajem prošle godine u ispitivanju javnog mišljenja ocijenjena negativno, objavio je u ponedjeljak dnevni list "Delo". Za prošlomjesečni rad vlada je dobila ocjenu "dobar" od 34,6 ispitanika, a "slab" od 38,2 posto ispitanika. U prošlomjesečnom ispitivanju odnos potpore i pokuda vladi bio je obrnut, a rekordnu potporu vlada je dobila u travnju, kada je od 48,5 posto ispitanika dobila ocjenu "dobar". Procjenjuje se da je popularnost Janšine vlade pala jer se očekivalo da će on provoditi nešto brže gospodarske i porezne reforme, zatim zbog afere u ministarstvima obrane i poljoprivrede, sumnjičenja da vlada želi jače nadzirati medije te zbog smjena mnogih direktora i nadzornih odbora u tvrtkama u kojima je država većinski vlasnik.

ZAGREB - Arapski summit, koji se trebao održati ovaj tjedan odgođen je za nekoliko dana zbog smrti saudijskog kralja Fahda, objavila je Arapska liga u ponedjeljak a prenosi agencija Reuters. Vijest o smrti saudijskog kralja Fahda, koji je preminuo nakon duge i teške bolesti, izazvala je reakcije mnogih državnika dok su arapske zemlje proglasile višednevnu žalost, prenose agencije. Egipat, palestinci i Sirija odlučili su proglasiti trodnevnu žalost, a Jordan 40-dnevnu žalost zbog smrti saudijskog kralja. Britanski premijer Tony Blair, njemačka vlada i premijer te francuski predsjednik Jacques Chirac uputili su izraze sućuti i odali počast preminulom saudijskom kralju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙