FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barokni orkestar EU-a nastupio u Klovićevim dvorima

ZAGREB, 30. srpnja 2005. (Hina) - U sklopu Zagrebačkog baroknog ljetavečeras je u atriju Klovićevih dvora nastupio Barokni okrestarEuropske unije i pod dirigentskim vodstvom Larsa Ulrika Mortensena svodećom hrvatskom mezzosopranisticom Rentaom Pokupić izveo djelaTelemana, Heandla, Bacha i Muffata.
ZAGREB, 30. srpnja 2005. (Hina) - U sklopu Zagrebačkog baroknog ljeta večeras je u atriju Klovićevih dvora nastupio Barokni okrestar Europske unije i pod dirigentskim vodstvom Larsa Ulrika Mortensena s vodećom hrvatskom mezzosopranisticom Rentaom Pokupić izveo djela Telemana, Heandla, Bacha i Muffata.

Barokni orkestar Europske unije (EUBO) jedinstven je jer se svake godine njegov sastav mijenja, a čine ga nadareni mladi studenti iz cijele Europe koji počinju profesionalnu karijeru kao barokni orkestralni glazbenici.

Nakon što ih izaberu na audiciji, dvadesetak glazbenika svira u orkestru šest mjeseci pripremajući se za velike međunarodne koncertne turneje na kojima surađuju s vodećim svjetskim dirigentima.

Osim nekoliko iznimaka, kako se navodi u programskoj knjižici koncerta, glazbene akademije diljem Europe nemaju dosta studenata barokne glazbe za formiranje orkestra, niti dovoljno prikladnih dirigenata i profesora. Barokni orkestar EU stoga pruža izvanrednu prigodu mladim glazbenicima za premošćivanje jaza između akademskoga studija i profesionalnog orkestralnog života.

Orkestar je osnovan 1985. u Europskoj godini glazbe i od tada djeluje svake godine uz financijsku potporu Europske komisije.

Lars Ulrik Mortensen niz godina je bio predavač čembala i gost dirigent pri Barokonom orkestru Europske unije, a nedavno je od Roya Goodmana preuzeo funkciju glazbenog ravnatelja ansambla.

Vodeća hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić diplomirala je i magistrirala solo pjevanje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a zatim se usavršavala kod poznate slovačke pedagoginje Eve Blahove. Intenzivno surađuje s britanskim glazbenicima posebice violinisticom Katherine Mackintoch. Do sada je nastupila i s vodećim svjetskim ansamblima i orkestrima, a lani je na Dubrovačkim ljetnim igrama dobila nagradu Orlando.

Barokni orkestar EU-a prije nekoliko dana nastupio je i na Dubrovačkim ljetnim igrama, što je publika i kritika ocijenila iznimnim glazbenim događajem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙