FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Astronauti Dicoveryja u svemirskoj šetnji

HOUSTON/WASHINGTON, 30. srpnja 2005. (Hina/dpa/AFP) - Dvojica odsedmero astronauta svemirskog broda Discovery, Japanac Soichi Noguchii Amerikanac Steve Robinson, uputili su se u subotu prijepodne u svojuprvu svemirsku šetnju, napustivši Međunarodnu svemirsku postaju (ISS)uz koju je pristao njihov brod, objavila je NASA.
HOUSTON/WASHINGTON, 30. srpnja 2005. (Hina/dpa/AFP) - Dvojica od sedmero astronauta svemirskog broda Discovery, Japanac Soichi Noguchi i Amerikanac Steve Robinson, uputili su se u subotu prijepodne u svoju prvu svemirsku šetnju, napustivši Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) uz koju je pristao njihov brod, objavila je NASA.

Noguchi, (40), najmlađi astronaut u posadi Doscoveryja, i 49-godišnji Robinson, poznat kao "Stevie Ray" jer svira u rock skupini, trebali bi testirati opremu za popravak keramičkog toplinskog štita u orbiti, što još nitko do sada nije učinio. Ta je tehnika vrlo važno za buduće svemirske misije kako bi posada bila spremna popraviti pukotine na osjetljivom "kosturu" broda, a koje se mogu stvoriti prilikom polijetanja, kao što se desilo brodu Columbia 2003. godine i izazvalo tragične posljedice. Na tom je brodu prilikom polijetanja otpala izolacijska spužva koja je potom udarila u letjelicu i oštetila ploče termničkog štita, zbog čega je, prilikom ponovnog ulaska broda u Zemljinu atmosferu, u brod ulazio kipući plin. U atmosferi je tada zrak bio vruć 1500 stupnjeva Celzija. To je uzrokovalo eksploziju i pogibiju svih astronauta u Columbiji.

Dvojica astronauta Discoveryja će također pokušati zamijeniti jedan od četiri žiroskopa ISS-a koji ne radi od 2002. godine. Noguchi i Robinson će se još dva puta prošetati svemirom, u ponedjeljak i srijedu.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) nalazi se 358 kilometara iznad jugoistočne Azije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙