FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oblak s Tempela sastoji se od prašine

LOS ANGELES, 9. srpnja 2005. (Hina) - Oblak krhotina, koji je nastaonakon što je svemirski modul udario u komet Tempel 1, sačinjen je odfine prašine, što sugerira da se komet formirao postupno, objavili suu petak znanstvanici američke svemirske agencije NASA-e.
LOS ANGELES, 9. srpnja 2005. (Hina) - Oblak krhotina, koji je nastao nakon što je svemirski modul udario u komet Tempel 1, sačinjen je od fine prašine, što sugerira da se komet formirao postupno, objavili su u petak znanstvanici američke svemirske agencije NASA-e.

Znanstvenici su nastavili analizirati podatke prikupljene kad je posebno dizajnirani bakreni modul sonde Deep Impact, težak oko 370 kg, u ponedjeljak udario u komet Tempel 1, oko 133 milijuna kilometara udaljen od Zemlje.

Vjeruje se da su kometi ostaci materijala od kojeg je prije 4,5 milijardi godina nastao Sunčev sustav i koji se od tada nisu puno promijenili. Proučavanjem kometa znanstvenici se nadaju doznati više o okolnostima nastanka Sunčevog sustava.

Nakon sudara modula s Tempelom 1, na kometu je detektirana prisutnost vode, ugljičnog dioksida i organskih supstanci. Oblak krhotina, koji je bio puno veći nego što se očekivalo i koji je sadržavao finu prašinu a ne pijesak ili veće komadiće materijala, raširio se tisućama kilometara u svemir.

"To vjerojatno znači da se materijal nježno taložio na komet", rekao je jedan od voditelja misije Michael A'Hearn sa Sveučilišta Maryland. "Da se komet rastalio pa ponovno ukrutio, imao bi čvrstoću leda", dodao je A'Hearn.

Znanstvenici sada čekaju da se prašina slegne kako bi mogli vidjeti veličinu i dubinu nastalog kratera, te istražiti unutarnje slojeve kometa. Oni tvrde da je krater svakako veći od prosječne zgrade, te da bi mogao biti veličine nogometnog stadiona.

Po riječima tehničara, modul veličine perilice za rublje udario je brzinom od 37 tisuća km na sat točno na mjesto gdje se željelo, nakon tri ispravljanja putanje u nizu tijekom posljednjih 90 minuta leta.

Taj je pokus prvi pokus takve vrste u povijesti osvajanja svemira. Lansirana s Cape Canaverala u Floridi 12. siječnja, sonda Deep Impact prošla je u 173 dana putanju od oko 431 milijuna kilometara kako bi se približila Tempelu 1, kometu je približnih dimenzija 5 puta 9 kilometara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙