FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudionici svemirskog leta Apollo-Sojuz obilježavaju 30. obljetnicu

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Sudionici povijesnog leta svemirskihletjelica Apollo i Sojuz, koji ovih dana obilježavaju 30. godišnjicumisije koja je pomogla u smanjenju napetosti između Rusije i Amerike uvrijeme Hladnog rata, poželjeli su uspješan let američkom spaceshuttleu Discovery čije je lansiranje predviđeno za utorak navečer,javile su u utorak ruske novinske agencije.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Sudionici povijesnog leta svemirskih letjelica Apollo i Sojuz, koji ovih dana obilježavaju 30. godišnjicu misije koja je pomogla u smanjenju napetosti između Rusije i Amerike u vrijeme Hladnog rata, poželjeli su uspješan let američkom space shuttleu Discovery čije je lansiranje predviđeno za utorak navečer, javile su u utorak ruske novinske agencije.

Američki i ruski astronauti, veterani misije u kojoj su se u srpnju 1975. godine u svemiru spojili američki Apollo i sovjetski Sojuz, održali su u Moskvi konferenciju za novinare na kojoj su se prisjetili zajedničkog leta u svemir.

"Mi smo jako dobri prijatelji i kolege, zajedno smo letjeli u svemiru ... tada smo prvi put surađivali sa Sovjetskim Savezom", rekao je astronaut Apolla Tomas Stafford, a prenijela je RIA Novosti.

"U vrijeme Hladnog rata to je bilo za nas vrlo važno i zanimljivo", dodao je Stafford.

Aleksej Leonov, zapovjednik Sojuza 19, izjavio je da je taj let bio prvi korak u svemirskoj suradnji i da su se kasnije svemirskim programima SAD-a i Rusije pridružile i druge zemlje.

Svjetli primjer suradnje je Međunarodna svemirska postaja (ISS), istaknuo je Leonov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙