FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriven planet s tri sunca

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Jedan novootkriveni planet izvannašega Sunčeva sustava može se pohvaliti obiljem sunčeve svjetlosti,jer ima ne jedno, nego tri sunca.
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Jedan novootkriveni planet izvan našega Sunčeva sustava može se pohvaliti obiljem sunčeve svjetlosti, jer ima ne jedno, nego tri sunca.

Otkriće novog planeta s tri sunca objavljeno je u najnovijem izdanju časopisa "Nature", izvijestio je "Glas Amerike". Napominje kako je to prvi planet izvan Sunčeva sustava s tri sunca, što navodi znanstvenike da se upitaju - kako je takav planet uopće nastao.

"Okoliš tog planeta je spektakularan", kaže Maciej Konacki iz Kalifornijskoga tehnološkog instituta, dodavši da svaki pogled na nebo s tri sunca mora da je apsolutno zapanjujući.

Sustav s trima zvijezdama, poznat pod šifrom HD 188753, nalazi se u sazviježđu Labuda, udaljenu od Zemlje 149 sunčevih godina. Primarna zvijezda nalik je našem Suncu i slične je mase. Druge dvije zvijezde tvore blizak par, udaljen od primarne zvijezde koliko je Saturn udaljen od Sunca.

Astronom Konacki otkrio je znakove postojanja planeta, koji orbitira oko primarne zvijezde uz pomoć teleskopa Keck 1 na Havajima.

Novootkriveni plinoviti div nešto je veći od Jupitera i okreće se oko središnje zvijezde svaka tri i pol dana. Slični vrući Jupiteri pronađeni su i u drugim vrlo tijesnim orbitama.

Obližnji par druge dvije zvijezde vjerojatno je svojedobno privukao veliku količinu materijala od kojih nastaje planet, pa je znanstvenicima teško objasniti kako je planet zapravo nastao u tako nestabilnu sustavu.

To otkriće moglo bi pobiti mnoge teorije o nastanku planeta, koje kažu da obično nastaju od plinova i prašine koji kruže oko jedne jedine zvijezde. To bi moglo navesti znanstvenike da počnu za planetima tragati i na do sada neistraženim mjestima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙