FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka vlada lakim zrakoplovima zabranila letova iznad Berlina

BERLIN, 29. srpnja 2005. (Hina) - Njemačka vlada zabranila je u petaknavečer promet lakim zrakoplovima u zračnom prostoru iznad užeggradskog područja Berlina.
BERLIN, 29. srpnja 2005. (Hina) - Njemačka vlada zabranila je u petak navečer promet lakim zrakoplovima u zračnom prostoru iznad užeg gradskog područja Berlina.

Vlada je time reagirala na pad jednomotronog zrakoplova na livadu nekoliko metara ispred zgrade Reichstaga prošloga petka. Pilot te letjelice je, kako je pokazala istraga, počinio samoubojstvo nakon što je nekoliko dana prije toga ubio suprugu.

"Od početka kolovoza iznad Berlina neće smjeti letjeti zrakoplovi koje lete bez pomoći navigacijskih instrumenata", objasnio je njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily (SPD).

On je zajedno s ministrom obrane Peterom Struckom te ministrom prometa Manfredom Stolpeom izrazio uvjerenje da će najnovije mjere službama sigurnosti omogućiti pravodobno prepoznavanje letjelica koje namjeravaju izvršiti terorističke napade na ciljeve u središtu Berlina.

U slučaju povrede zračnog prostora iznad područja koji se poklapa s tzv. prstenom koji tvori trasa gradske željeznice i koji se u pravilu tretira kao šire središte grada, letjelicu bi na sljetanje prisiljavali policijski helikopteri. "Obaranje zrakoplova dolazi u obzir samo u krajnjem slučaju", objasnio je Schily.

Njemački ministar unutarnjih poslova istodobno je izjavio da "stopostotnu sigurnost nigdje nije moguće osigurati".

Piloti koji u svojim lakim letjelicama nude panoramske letove iznad Berlina najavili su otpor protiv najnovije zabrane.

"Naša egzistencija je ugrožena", smatra Andreas Behrend koji svojim lakim zrakoplovom svakodnevno kruži iznad Berlina.

Ubuduće će panoramski letovi biti dopušteni samo onim letjelicama koje posjeduju uređaje za elektronsku navigaciju i komunikaciju s kontrolom leta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙