FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 21 sat.
ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

WASHINGTON - Hrvatska i SAD najnovijim intenziviranjem kontakata rade na daljnjem jačanju međusobnih dobrih odnosa, rekla je u četvrtak hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović. Grabar Kitarović boravi u radnom posjetu SAD-u koji zajedno s prošlotjednim posjetom premijera Ive Sanadera Washingtonu ukazuje na nastojanje Hrvatske da ojača odnose s jedinom svjetskom super silom. "Odnosi između Hrvatske i SAD-a su dobri, oni su u stalnom usponu i ono što je iznimno bitno je da prošlotjedni posjet premijera i moj ovotjedni posjet demonstriraju da želimo dalje vrlo konkretno raditi na razvoju odnosa", rekla je Grabar Kitarović hrvatskim novinarima govoreći o američko-hrvatskim odnosima.

BOMBAJ - Na zapadu Indije od ponedjeljka je u poplavama i odronima tla koje su uzrokovale obilne kiše poginulo 786-ero ljudi, izvijestio je dužnosnik za izvanredna stanja u indijskoj državi Maharashtri B.M. Kulkarni. Rekao je da je 273-oje ljudi poginulo u Bombaju, glavnom gradu Maharashtre, a ostali u drugim dijelovima te savezne države. Kulkarni je također rekao da se broj poginulih naglo povećao nakon što je stiglo izvješće o 166 novih utopljenika, koje je kasnilo zbog loših veza.

MOSTAR - Na području odgovornosti EUFOR-a Jugoistok, koje obuhvaća Sarajevo i jugoistočna područja BiH do granice s Hrvatskom i Srbijom i Crnom Gorom, pripadnici europskih postrojba premetnuli su u četvrtak sjedišta zaštitarskih tvrtki i zaplijenili 20 kilograma eksploziva te veći broj pušaka, streljiva, ručnih granata, protutenkovskih mina i spremnika, priopćio je Ured za informiranje te EUFOR-ove višenacionalne operativne postrojbe čije je zapovjedništvo u Mostaru. U priopćenju se ističe da je zaplijenjen materijal i dokumentacija zaštitarskih tvrtki.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair pozdravio je odluku Irske republikanske armije (IRA) da prekine oružanu borbu protiv britanske krune u Sjevernoj Irskoj, nazivajući taj postupak povijesno važnim, te je ocijenio da je možda napokon stigao dan kada će u Sjevernoj Irskoj mir zamijeniti rat. "Možda nam stiže dan kada će nakon mnogih neispunjenih nada i razočaranja mir zamijeniti rat, a politika terorizam u Sjevernoj Irskoj", rekao je Blair, prenosi France presse.

WASHINGTON - Bijela kuća je u četvrtak izrazila zadovoljstvo zbog odluke Irske republikanske armije (IRA) da prekine "oružanu borbu" protiv britanske krune. "Zadovoljni smo zbog izjave IRA-e o prekidu oružane borbe. To je važna i možda povijesna izjava", rekao je službeni predstavnik Bijele kuće Scott McClellan u priopćenju. Istaknuo je da to u očima američke uprave znači da "IRA i njezini članovi više neće biti u vezi s paravojnim organizacijama i stranim teroristima".

TOKIO - Potres jačine 5,1 stupanj po Richteru pogodio je šire područje Tokija u četvrtak, nepuni tjedan nakon što je japansku prijestolnicu uzdrmao najjači potres u posljednjih 13 godina. U potresu u četvrtak, s epicentrom 50 kilometara ispod Zemljine površine sjeveroistočno od Tokija, nitko nije ozlijeđen niti je učinjena šteta, a samo je nakratko prekinut željeznički i zračni promet. Objavljeno je da nema opasnosti od tsunamija.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u četvrtak je u Dubrovniku neslužbeno razgovarao s jordanskim kraljem Abdulahom II., koji s obitelji provodi odmor na hrvatskoj obali Jadrana, priopćio je Ured predsjednika. Mesić je s jordanskim kraljem Abdulahom II., koji sa suprugom, princezom Raniom i četvero djece nekoliko dana u kraljevskoj jahti krstari hrvatskom obalom, u dubrovačkom hotelu "Palace" neslužbeno razgovarao o opasnostima od terorizma, stanju na Bliskom istoku i odnosima Hrvatske i Jordana.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić sastao se u četvrtak u Dubrovniku sa sudijskim princom Mitabom bin Abdulazizom al Saudom, ministrom za lokalnu upravu i ruralna pitanja u kraljevskoj vladi, koji boravi na odmoru u Hrvatskoj, priopćio je Ured predsjednika. Mesić je sa sudijskim princom neslužbeno razgovarao o odnosima Hrvatske i Saudijske Arabije te o njihovu daljnjem razvoju i jačanju, priopćio je Ured predsjednika.

BEOGRAD - Tomislav Nikolić, zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, izjavio je u četvrtak kako je pozvao predsjednika srbijanske Skupštine Predraga Markovića da sazove izvanrednu sjednicu Parlamenta kako bi se zastupnici očitovali o vojno-policijskoj akciji "Oluji", izvedenoj godine 1995. "Ta akcija predstavlja najveće protjerivanje nakon Drugog svjetskog rata i ratni zločin koji je Hrvatska počinila nad Srbima u 'Republici Srpskoj Krajini'", izjavio je Tomislav Nikolić na konferenciji za novinare.

WASHINGTON - Američka muslimanska zajednica proglasila je u četvrtak fetvu protiv terorizma, želeći se ograditi od ekstremističkih pokreta koji su doveli do atentata u Londonu. Muslimanski poglavari su fetvu - prvu koja je objavljena u SAD-u - uglavnom namijenili mladim muslimanima, upozoravajući ih da će sagriješiti protiv Boga ako prihvate terorizam.

ATENA - U šumskom požaru koji je buknuo u četvrtak ujutro 30-ak kilometara istočno od Atene, nadomak nekoliko manjih mjesta s mnogobrojnim vikendicama, izgorjelo je nekoliko kuća i manjih tvornica, a vatra prijeti i ostalim zgradama zbog snažnog vjetra koji je nosi prema gusto naseljenom obalnom području, izvijestili su u četvrtak službeni izvori. Požar, za koji se vjeruje da je podmetnut, buknuo je nadomak mjesta Rafina, koje se već smatra atenskim predgrađem. Vatra je najprije zahvatila gustu borovu šumu te se vrlo brzo proširila na obližnje kuće. Drugi je požar buknuo nekoliko sati nakon prvog u neposrednoj blizini.

NEW DELHI - U požaru koji je uništio naftnu platformu u moru nedaleko od zapadne obale Indije poginulo je 12 osoba i spašeno ih je 367, a dužnosnici su u četvrtak izjavili da će za ponovnu izgradnju platforme iz koje se dobivala šestina indijske nafte možda trebati i godina dana. Platforma "Bombay High North" uništena je u srijedu kada je brod za opskrbu, zbog oluje, izgubio nadzor i udario u nju, poslije čega je buknuo požar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙