FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korčulani obilježili Dan grada i svetkovinu svog zaštitnika

KORČULA, 29. srpnja 2005. (Hina) - Grad Korčula obilježio je danassvetkovinu sv. Todora koju su prije deset godina gradski vijećniciproglasili i Danom grada.
KORČULA, 29. srpnja 2005. (Hina) - Grad Korčula obilježio je danas svetkovinu sv. Todora koju su prije deset godina gradski vijećnici proglasili i Danom grada.

U katedrali sv. Marka sinoć je otvorena kasa u kojoj se čuvaju relikvije rimskog mučenika sv. Todora, suzaštitnika Grada Korčule još iz 1756. godine. Njegove moći su se danas poslijepodne nosile oko grada u euharistijskoj procesiji koju je predvodio apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano, uz asistenciju biskupa Dubrovačkog Želimira Puljića i hrvatskog nuncija u Bjelorusiji Martina Vidovića.

Na spomeničkom kompleksu u Korčuli izvedene su dvije viteške igre s mačevima Moreške u izvođenju istoimenog KUD-a i Hrvatske Glazbene Udruge "Sveta Cecilija" iz Korčule.

Nagradu za životno djelo Gradsko vijeće je posthumno dodijelilo Stanku Bazdariću koji je cijeli život posvetio viteškoj igri Moreški, glazbi i brodogradnji.

i tako od početka javnog čašćenja sv. Todora do danas vjerni puk gaji trajnu i odanu pobožnost prema svome suzaštitniku što je učinjeno i danas kada je misu i svečanu procesiju pratilo preko tisuću ljudi među njima i veliki broj stranih turista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙