FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fischer obećao da će Njemačka pomoći u povlačenju iz Gaze

JERUZALEM, 13. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Njemački ministar vanjskihposlova Joschka Fischer obećao je u srijedu tijekom razgovora sizraelskim čelnicima u Jeruzalemu da će njegova zemlja pomoći uosiguravanju uspješnog povlačenja iz pojasa Gaze.
JERUZALEM, 13. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer obećao je u srijedu tijekom razgovora s izraelskim čelnicima u Jeruzalemu da će njegova zemlja pomoći u osiguravanju uspješnog povlačenja iz pojasa Gaze.

Početak 48-satnog posjeta šefa njemačke diplomacije ipak je ostao u sjeni samoubilačkog atentata koji je dan prije izveo Palestinac koji je se sobom u smrt odveo četvero Izraelaca, među kojima i dvije šesnaestogodišnjakinje.

Tijekom susreta s izraelskim kolegom Silvanom Shalomom, Fischer je istaknuo da je Berlin voljan pružiti pomoć kako bi se postigao napredak u mirovnom procesu koji je ugrožen nakon najnovijeg vala nasilja.

"Nadamo se da će naši zajednički napori omogućiti sretan svršetak povlačenja iz Gaze na obje strane i da će to biti nova etapa u primjeni mirovnih smjernica. To je naš zajednički cilj", rekao je smjerajući na međunarodni mirovni plan koji treba omogućiti osnutak palestinske države.

Šef izraelske diplomacije istaknuo je da povlačenje iz pojasa Gaze ne treba stvoriti prazni prostor u koji će se ubaciti radikalne organizacije poput Hamasa i Islamskog džihada koji je preuzeo odgovornost za samoubilački napad izveden u utorak.

Kako navode diplomatski izvori, Fischer bi se u srijedu navečer mogao sastati s Jamesom Wolfensohnom, posebnim izaslanikom "kvarteta" (EU, Rusija, UN, SAD) kako bi s njim razgovarao o izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze.

U četvrtak, u Ramallahu, na Zapadnoj obali, Fischer bi s palestinskim sugovornicima trebao razgovarati o političkim reformama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙