FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stopa rasta izvoza dostigla stopu uvoza

ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Stopa rasta hrvatskog robnog izvozukupno za prvu polovicu ove godine dostigla je stopu porasta uvoza,nakon što je zadnja tri mjeseca uvoz rastao brže od izvoza.
ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Stopa rasta hrvatskog robnog izvoz ukupno za prvu polovicu ove godine dostigla je stopu porasta uvoza, nakon što je zadnja tri mjeseca uvoz rastao brže od izvoza.

Tako je, izraženo u američkim dolarima, izvoz roba iz Hrvatske u prvom polugodištu 2005. porastao za 14,4 posto, te izražen u kunama za 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2004, a isti su postotci zabilježeni i u rastu uvoza, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Hrvatski je robni izvoz u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine iznosio 4,26 milijardi dolara, odnosno 24,67 milijardi kuna, dok je istodobno uvezeno roba u vrijednosti od 9,1 milijardu dolara odnosno 52,6 milijardi kuna.

Time je zabilježen deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske u prvih šest mjeseci ove godine u visini od 4,8 milijardi dolara, odnosno 27,9 milijardi kuna, a deficit, izražen u dolarima, također je povećan za 14,4 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvom ovogodišnjem polugodištu iznosi, niskih, 46,9 posto.

Na kretanje izvoza od važnijih izvoznih djelatnosti posebice je utjecala proizvodnja ostalih prometnih sredstva, odnosno brodogradnja, čija je izvoz u prvoj polovici ove godine, ostvaren u vrijednosti od 505,8 milijuna dolara, bio za 16,2 posto manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Izuzme li se brodogradnja, koja ima prosječni udio u ukupnom hrvatskom robnom izvozu od oko 14,5 posto, izvoz je u prvoj polovici ove godine, izražen u dolarima, ostvario rast od oko 20 posto.

Podaci statistike pokazuju da je samo u lipnju iz Hrvatske izvezeno roba u vrijednosti od 785 milijuna dolara, što je druga najveća mjesečna visini izvoza u ovoj godini.

No, istodobno je u lipnju uvezeno roba za više od 1,7 milijardi dolara, što je pak najveća mjesečna vrijednost uvoza u ovoj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙