FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češki poljoprivrednici traže prodaju 70 posto svoje robe kroz maloprodajne lance

ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Češki poljoprivrednici i dužnosnicižele da se utvrdi udio čeških prehrambenih proizvoda koji ćemaloprodajni lanci biti obvezni prodavati, izvijestile su Hospodarskenoviny.
ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Češki poljoprivrednici i dužnosnici žele da se utvrdi udio čeških prehrambenih proizvoda koji će maloprodajni lanci biti obvezni prodavati, izvijestile su Hospodarske noviny.

"Maloprodajni lanci moraju prodavati najmanje 70 posto domaćih prehrambenih proizvoda", kazao je predsjednik češke poljoprivredne komore Jan Veleba.

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je plan. "Pozdravit ćemo zakon kojim se određuje minimalni udio domaćih prehrambenih proizvoda u maloprodajnim lancima", kazao je glasnogovornik ministarstva Hugo Roldan. Dodao je da bi zakon trebao ograničiti supermarketima i prodaju hrane po cijenama nižim od proizvodnih troškova. Također bi trebao zabraniti gradnju supermarketa u gradskim središtima i na selima.

Poljoprivrednici, koji žele osigurati najveću moguću prodaju svojih proizvoda koju subvencionira država, ističu da 15 starih članica EU-a ima slična pravila.

Međutim, Marek Neumann iz Predstavništva Europske komisije u toj zemlji kazao je da je informacija o fiksnom udjelu domaćih prehrambenih proizvoda u EU zemljama netočna, te da takav zahtjev ne bi bio u skladu s EU zakonom.

Češki poljoprivredni proizvođači traže te ustupke nakon što su već dobili 30 milijuna čeških kruna subvencija ove godine, piše češki list. Osim toga, prodaja čeških prehrambenih proizvoda podržana je i kroz Klasa kampanju, koja promovira domaće proizvode i košta porezne obveznike 135 milijuna kruna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙