FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruska tvrtka pobijedila na natječaju za kupnju češke čeličane

PRAG, 14. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Češka vlada dala je suglasnost zaprodaju čeličane Vitkovice najvećoj ruskoj kompaniji za proizvodnjučelika Evraz Holding za oko 7 milijardi kruna (280 milijuna dolara),izvijestio je glasnogovornik češke vlade.
PRAG, 14. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Češka vlada dala je suglasnost za prodaju čeličane Vitkovice najvećoj ruskoj kompaniji za proizvodnju čelika Evraz Holding za oko 7 milijardi kruna (280 milijuna dolara), izvijestio je glasnogovornik češke vlade.

Odluka kabineta donijeta je na temelju preporuke odbora za privatizaciju, koji je ranije odbio povoljnije ponude najveće svjetske čeličane Mittal Steel i češko-slovačke financijske kuće Penta.

"Vlada je odlučila prodati čeličanu Evrazu", kazao je glasnogovornik ministarstva industrije i trgovine Ivo Mravinac.

Mittal i Penta ponudili su za čeličanu oko 9 milijardi kruna svaki i oštro su se pobunili kada je odbor preporučio da se državni udjel u 175 godina staroj kompaniji proda Evrazu.

Odbor je diskvalificirao Mittal zbog spora oko cijena željeza između Vitkovice i češke podružnice Mittala, a Pentu zbog toga što je navodno prekasno promijenila uvjete ponude.

Tijekom natječaja vlasnik Evraza milijarder Alexander Abramov osobno je apelirao na češkog premijera Jiri Paroubeka i obećao veća ulaganja u istočni grad Ostravu, sjedište čeličane Vitkovice.

Pobjedom Evraza okončani su dugogodišnji vladini napori da privatizira Vitkovice, bivši industrijski gigant koji je u proteklih pet godina srezao broj zaposlenih s 12.000 na oko 1.600.

Kompanija je danas specijalizirana za proizvode od valjanog čelika. Prošle godine zaradila je 1,5 milijardu kruna od prodaje koja je iznosila 13,5 milijardi kruna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙