FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski mediji krše UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta

ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Mediji su dali veliki doprinosrazotkrivanju brojnih slučajeva nasilja nad djecom, ali su u višenavrata prekršili zakone kojima se štiti njihova privatnost i intima,stoji u apelu "Zaštita prava, interesa i dobrobiti djece prilikommedijskog izvješćivanja javnosti", koji su prošlog tjedna Hrvatskomnovinarskom društvu (HND) zajednički uputile potpredsjednica VladeJadranka Kosor, državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić ipravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko.
ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Mediji su dali veliki doprinos razotkrivanju brojnih slučajeva nasilja nad djecom, ali su u više navrata prekršili zakone kojima se štiti njihova privatnost i intima, stoji u apelu "Zaštita prava, interesa i dobrobiti djece prilikom medijskog izvješćivanja javnosti", koji su prošlog tjedna Hrvatskom novinarskom društvu (HND) zajednički uputile potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić i pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko.

Istodobno je na adresu HND-a stigao i Obvezatni naputak o postupanju u predmetima kaznenopravne zaštite djece i maloljetnika - zaštita privatnosti maloljetnih oštećenika, koji je potpisao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Bajić ističe da je UN-ov Odbor za prava djeteta ustanovio da hrvatski mediji ne poštuju Konvenciju o pravima djeteta, odnosno Odbor je hrvatskom izaslanstvu pri UN "izrazio zabrinutost" zbog medijskog kršenja "prava djeteta na privatnost".

U naputku se podsjeća da članak 16. Konvencije, kao i hrvatsko zakonodavstvo, štite dijete od miješanja u njegovu privatnost, obitelj, dom ili dopisivanje, te njegovu čast i ugled.

Štoviše, u komentaru Zakona o sudovima za mladež pravni stručnjaci Franjo Hirjan i Mladen Singer kažu da je u postupku pred maloljetničkim sudovima zabranjeno ne samo objavljivanje imena maloljetnika, nego i podataka na osnovu kojih bi se maloljetnika moglo identificirati.

Predsjednica Vijeća časti HND-a Gordana Grbić izjavila je da pojedini novinari koji pišu o maloljetnicima sustavno krše Zakon o medijima i Kodeks časti HND-a.

Mišljenja je da dio novinara takve profesionalne pogreške čini vođen senzacionalizmom, a dio iz neznanja. Podsjetila da je izdavačka agencija HND-a PressData 2003., uz pomoć kanadske vlade i organizacije IREX, tiskala vodič za novinare Melanije Grgić "Djeca i mladež u kaznenom postupku".

Naputak Državnog odvjetništva uslijedio je nakon što je UN-ov Odbor za prava djeteta preporučio Hrvatskoj da "poduzme potrebne mjere kako bi osigurala da mediji u potpunosti poštuju pravo privatnosti djeteta", a iz njega slijedi da bi se nesavjesni novinari i mediji uskoro mogli naći na meti policije i sudova.

Jadranka Kosor, Dorica Nikolić i Ljubica Matijević Vrsaljko istaknule su važnost medija u promicanju prava djeteta, izvješćivanju javnosti o kršenju prava djece te podizanju svijesti o zaštiti prava, interesa i dobrobiti djece, ali zahtijevaju da se zaštita privatnosti i intime djece i mladeži uskladi s pravom javnosti na informaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙