FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abu Dhabi: U utrci kamila prvi puta se kao džokeji natječu roboti

DUBAI, 19. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Deset malih robota, teških 15 kgi odjevenih u plavo-crvene uniforme, prvi su puta jahali kamile utradicionalnoj utrci deva u Abu Dhabiju i pritom su se, kako su uutorak izvijestili lokalni mediji, jako dobro držali.
DUBAI, 19. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Deset malih robota, teških 15 kg i odjevenih u plavo-crvene uniforme, prvi su puta jahali kamile u tradicionalnoj utrci deva u Abu Dhabiju i pritom su se, kako su u utorak izvijestili lokalni mediji, jako dobro držali.

Organizatori utrke kamila su odabirom robota reagirali na zabranu da se, što je dosad bilo uvriježeno, kao džokeji koriste djeca. Organizacije za zaštitu ljudskih prava iz cijelog svijeta su ponavljano oštro kritizirale da se tisuće djece, osobito azijske, dovode u Zaljevske zemlje kako bi tamo radili kao džokeji. Najmlađa djeca koju se dovodi na trening za džokeja imaju tek tri godine. Prema sporazumu s UNICEF-om, proteklih je mjeseci već 250-oro djece džokeja vraćeno u njihovu domovinu.

Roboti-džokeji stoje otprilike 2 tisuće dolara po komadu i ubuduće će se proizvoditi u Ujedinjenim Emiratima. Imaju dvije ruke-hvatalice kojom mogu držati uzde i bič. Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Khalifa Bin Zayed Al Nahyan početkom srpnja je ukazom odredio da je minimalna dob za džokeja u utrkama kamila 18 godina. Za kršenje ove odredbe predviđene su visoke novčane i kazne zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙