FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Puhovski razgovarao s mogućim novim svjedokom zbivanja u Osijeku

OSIJEK,28. srpnja 2005.(Hina) - Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora(HHO) Žarko Puhovski izjavio je danas u Osijeku da je razgovarao sosobom koja ima saznanja o događanjima u Osijeku u jesen i zimu 1991.godine te kako vjeruje da će ta osoba u roku nekoliko danakontaktirati s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.
OSIJEK,28. srpnja 2005.(Hina) - Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski izjavio je danas u Osijeku da je razgovarao s osobom koja ima saznanja o događanjima u Osijeku u jesen i zimu 1991. godine te kako vjeruje da će ta osoba u roku nekoliko dana kontaktirati s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Nakon jednosatnog zatvorenog sastanka s osječkim gradonačelnikom Antom Đapićem Puhovski je novinarima kazao kako je prije dolaska u Osijek, izvan grada, razgovarao s "gospodinom koji mu je dao nekoliko vrlo preciznih informacija i 20-tak dokumenata" koje će prenijeti Državnom odvjetništvu.

Taj sugovornik tvrdi da ima vrlo točne podatke o nekim stvarima koje su se događale u jesen i zimu 1991. godine te nekim imenima koja odgovaraju onome što inače znam iz drugih izvora, rekao je Puhovski.

Na upit novinara Puhovski nije želio otkriti identitet osobe s kojom je razgovarao, ali je rekao da je bio izravni sudionik spornih zbivanja u Osijeku 1991. godine i pripadnik postrojbe koja se zvala "BOB" (Branimirova osječka bojna).

Sugovornik nije rekao da je osobno počinio neko ubojstvo već da je u "tri navrata bio nazočan", ali nije riječ o ubojstvima Đorđa Petrovića i Čedomira Vučkovića koja se spominju u medijima, te da zna za pripreme za još neke druge slučajeve.

Na upit je li osoba s kojom je danas razgovarao spominjala Branimira Glavaša i u kojem kontekstu, Puhovski je kazao kako je njegov sugovornik rekao "ime svojega zapovjednika s kojim je bio u kontaktu, ali to nije gospodin Glavaš" te da osoba s kojom je razgovarao smatra da je Glavaš "bio u širem kontekstu odgovoran".

Dodao je kako mu se javila i osoba koja se predstavila imenom Marijan, uz napomenu da to nije njegovo pravo ime, ali se nakon konferencije za novinare Josipa Fehira, oca svjedoka Krunoslava Fehira, osoba prestala javljati.

"Ne radi se samo o Osijeku, jer je takvih stvari bilo i u drugim gradovima, već o tome je li u Hrvatskoj na djelu vladavina prava ili ne. Stvari su još uvijek vrlo nejasne, iz čega slijedi da se 14 godina nije činilo ono što se trebalo i da je za to odgovoran netko tko je vodio policiju i Državno odvjetništvo u ranijem razdoblju", ocijenio je Puhovski.

Kazao je kako je sa Đapićem razgovarao i o izvješću HHO-a o stanju ljudskih prava koje se odnosi na tijela lokalne samouprave, te o stvarima iz nedavne prošlosti. Usuglasili su se da treba raditi na smirivanju javne kampanje a ljude koji o tome nešto znaju motivirati da to i kažu, kako bi se razgovaralo na osnovi činjenica, a ne predrasuda.

Komentirajući slučaj zaštićenog svjedoka Krunoslava Fehira, Puhovski je ocijenio kako je Državno odvjetništvo "vjerojatno došlo do zaključka da njegovo svjedočenje nije sasvim pouzdano".

"Neobično je što imamo zaštićenog svjedoka koji je medijska zvijezda, te predsjednika nevladine organizacije, koji je također medijska zvijezda jer pokušava doći do nekih svjedoka. To pokazuje da nešto ne funkcionira a s državom nešto nije u redu, jer netko nije obavljao svoj posao, i ja na to hoću upozoriti", istaknuo je Puhovski.

Đapić je ponovio kako se kao gradonačelnik protivi medijskom suđenju "jednom od uglednih građana Osijeka", te želi da se događaji iz 1991. rasvijetle u skladu s hrvatskim zakonima, a ne kampanjom koja osuđuje čovjeka prije nego što je protiv njega bilo što pokrenuto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙