FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: sastanak Đapića i Fabera

OSIJEK, 26. srpnja 2005. (Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapićsastao se danas s novim načelnikom Policijske uprave osječko-baranjskeVladimirom Faberom te od njega zatražio da, osim zločina nad osječkimSrbima, policija istraži i kaznena djela u kojima su žrtve Hrvati,izvijestio je danas Hrvatski radio.
OSIJEK, 26. srpnja 2005. (Hina) - Osječki gradonačelnik Anto Đapić sastao se danas s novim načelnikom Policijske uprave osječko-baranjske Vladimirom Faberom te od njega zatražio da, osim zločina nad osječkim Srbima, policija istraži i kaznena djela u kojima su žrtve Hrvati, izvijestio je danas Hrvatski radio.

MUP je jučer priopćio da je Faber imenovan za novog načelnika PU osječko-baranjske da bi se "spriječila mogućnost bilo kakvog političkog pritiska, te kako bi se osigurala potpuna neovisnost rada policijskih službenika PU osječko-baranjske u najnovijim zbivanjima oko utvrđivanja činjenica vezanih uz ratna događanja na području Osijeka".

Za Đapića je takvo obrazloženje neprihvatljivo te je od Fabera zatražio da nova policijska vlast u Osijeku uz rasvjetljavanje pojedinačnih zločina ili nestanka Srba 1991. godine isto tako otkrije počinitelje zločina na području PU i UNPA zonama do 1997., kada su ubijene stotine hrvatskih staraca i civila, kao i da otkrije počinitelje i one koji su zapovjedno odgovorni za granatiranje Osijeka u jesen 1991.

Faber je izjavio za Hrvatski radio kako je zahtjev za obradom kaznenih djela u kojima su žrtve bile Hrvati na području Županije osječko-baranjske "u skladu s onim kako (on) vidi policijski posao".

Svako kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti predmet je i interes ove policijske uprave, rekao je Faber dodavši da je dosad podnesen veliki broj kaznenih prijava za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, odnosno nad hrvatskim građanima tijekom okupacije.

Iz MUP-a je ranije također priopćeno da su Ravnateljstvo policije i Odjel kriminalističke policije PU zagrebačke osnovali tim kriminalističkih stručnjaka koje će osječkoj policiji pomoći u istrazi o počiniteljima i naredbodavcima ubojstava srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙