FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 10 sati

ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9, 30sati.
ZAGREB, 12. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9, 30 sati.

MADRID - Španjolska je proslavila sklapanje prvoga homoseksualnog braka, u skladu s novim, prošli mjesec donesenim zakonom kojim je postala četvrta zemlja koja je legalizirala istospolne zajednice. Nakon tridesetogodišnje veze, Emilio Menendez i Carlos Baturim vjenčali su se u ponedjeljak u mjestu Tres Cantosu, tridesetak kilometara sjeverno od Madrida. Odluka socijalističke vlade da homoseksualnim zajednicama da status ravnopravan heteroseksualnima, što podrazumijeva i pravo nasljeđivanja i pravo na posvajanje djece, razbjesnila je mnoge rimokatolike. Stotine tisuća ljudi, među njima i biskupi i časne sestre, prosvjedovale su prošli mjesec u Madridu protiv tih reforma. Oko 90 posto Španjolaca izjašnjava se katolicima, ali istraživanja pokazuju da oko sedamdeset posto građana podržava homoseksualne brakove. Socijalisti imaju namjeru oštro prekinuti s nasljeđem prošlosti u kojoj je Španjolskom vladao nacionalistički diktator Francisco Franco koji je zabranjivao i homoseksualnost i rastavu braka. Prije Španjolske, homoseksualne su zajednice legalizirale Kanada, Nizozemska i Belgija.

TOKIO - Sjedinjene Države i Japan dogovorile su se u utorak o potrebi konkretnoga napretka u novome krugu pregovora o sjevernokorejskome nuklearnom programu, što će se održati ovaj mjesec, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura nakon sastanka s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice. "Potrebna nam je sjevernokorejska strateška odluka da je doista spremna odreći se nuklearnoga oružja, jer bez toga pregovori ne mogu uspjeti", rekla je Rice na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tokiju. Komunstička Sjeverna Koreja protekli se vikend pristala vratiti pregovorima i nastavak je najavljen za tjedan što počinje 25. srpnja. U pregovorima sudjeluju Sjeverna i Južna Koreja, SAD, Japan, Kina i Rusija. Prošli krug završio je bez dogovora u lipnju 2004.

LONDON - Vojnicima stacioniranim u američkoj zračnoj bazi u Velikoj Britaniji zabranjen je odlazak u London nakon prošlotjednog terorističkog napada, pišu u utorak britanski mediji. Američki vojni zapovjednici izdali su tu uredbu, koja se odnosi na oko 12.000 vojnika, u petak, dan nakon što su u četiri bombaška napada u središtu Londona poginule 52 osobe, pišu The Daily Telegraph i The Times. Glasnogovornica američke vojske u britanskoj bazi rekla je da je "sigurnost naših ljudi najvažnija". "Članovi njihovih obitelji koji su američki građani ali se na njih uredba ne odnosi također su dobili sugestije da se države izvan Londona" rekla je. Istovremeno, stanovnike Londona se ohrabruje da se što prije vrate svojem svakodnevnom životu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙