FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovačku banku preuzele zagrebačke tvrtke

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Karlovačku banku preuzele zagrebačketvrtke
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Karlovačku banku preuzele zagrebačke tvrtke

HINA - Financijski servis

Gospodarstvenici s područja Karlovačke županije i Hrvatski fond za privatizaciju nisu na današnjoj Glavnoj skupštini dioničara Karlovačke banke uspjeli zadržati nadzor nad tom bankom, budući se pokazalo da raspolažu s ukupno oko 43 posto glasova, naspram 57 posto glasova tvrtki City express, Munja, Validus, Montmontaža i nekoliko malih dioničara.

Novi Nadzorni odbor činit će predstavnici tih tvrtki okupljenih oko specijalizirane tvrtke To one, čiji je predstavnik Sandi Šola nakon Skupštine novinarima rekao da je To one kao "specijalizirana tvrtka za preuzimanje i spajanje banaka provela danas preuzimanje" Karlovačke banke.

Također je rekao da su se zagrebački investitori kao dioničari "okupili oko nove strategije Karlovačke banke prema kojoj će se poslovanje te banke širiti izvan Karlovca".

Želimo da novi menađment poslovanje proširiti na Slavoniju, Liku, Zagreb i Dalmaciju, a s tim u vezi želimo uvesti i nove bankarske proizvode, rekao je Šola.

Ustvrdio je također da novi nadzorni odbor u sastavu Goran Vukšić, Danijel Žamboki, Boris Vidić, Ivan Podvorac i Danijel Peter Šarić "uvažava i činjenicu da je njena uprava sačuvala banku u kriznim vremenima za bankarstvo, ali nije imala razvojnu viziju i nije dovoljno respektirala vlasničku strukturu, osim države (HFP) koja je sa samo deset posto vlasništva imala dva člana nadzornog odbora".

Sandi Šola najavio je i dokapitalizaciju banke i to prvenstveno domaćim kapitalom, "jer je interes investitora da Karlovačka banka ostane prvenstveno domaća banka".

U ime nezadovoljnih dioničara Zvonimir Medvedović, kao mali dioničar, rekao je novinarima da je rezultatom glasovanja na skupštini Karlovačke banke Karlovac došao u situaciju da izgubi svoju regionalnu banku. Medvedović je kazao da je "uloga karlovačkog gospodarstva, koje je banku stvorilo i sačuvalo, sada neosporno marginalizirana".

Karlovačka banka je prošle godine ostvarila pet postotni rast bilančne sume te je njena aktiva na kraju prošle godine iznosila 1,2 milijarde kuna, a ostvarena je dobit od 4,9 milijuna kuna, rekla je u svom izvješću predsjednica Uprave Sanda Cvitešić.

Na kraju prvog tromjesečja ove godine aktiva Karlovačke banke, jedne od rijetkih banaka u pretežno domaćem vlasništvu, iznosila je 1,23 milijarde kuna, što je udio od 0,54 posto od ukupne aktive svih banaka u Hrvatskoj. Bruto dobit Karlovačke banke u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosila je 3,95 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙