FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "od Jaroslawa do Jasenovca"

DUBROVNIK, 27. lipnja 2005. (Hina) - U Kneževu dvoru u Dubrovnikuvečeras je otvorena izložba fotografija s projekcijama dijapozitiva"Od Jaroslawa do Jasenovca - Josip Berner i Dubrovnik".
DUBROVNIK, 27. lipnja 2005. (Hina) - U Kneževu dvoru u Dubrovniku večeras je otvorena izložba fotografija s projekcijama dijapozitiva "Od Jaroslawa do Jasenovca - Josip Berner i Dubrovnik".

Izložba su priredili Dubrovački muzeji, Dom "Marina Držića" u kojem je i postavljena te Međunarodno središte hrvatskih sveučilišta u Dubrovniku, a posvećena je dubrovačkom fotografu Josipu Berneru koji je u gradu djelovao od 1911. do 1941.

Berner je rođen u poljskom gradu Jaroslawu 1886., a ubijen u jasenovačkom logoru 1944. Taj je Poljak židovske vjere puna tri desetljeća živio u Dubrovniku, ostvarivši u njemu i svoje profesionalne dosege.

U Jaroslawu je sačuvana kuća obitelji Berner u kojoj je danas smješten Gradski muzej "Jaroslaw". Dugogodišnjim fotografiranjem i proizvodnjom razglednica Berner je ostavio znatan trag u sačuvanim vizualnim tragovima Dubrovnika prvih desetljeća 20. stoljeća.

Osim 170 izloženih fotografija predstavljen je i Bernerov životopis.

"Sudbina Josipa Bernera ni po čemu bitnu ne odudara od općih tokova židovske povijesti u Hrvatskoj. Kao mlad izložbeni fotograf stigao je u Dubrovnik u potrazi za poslom. Sudeći po broju fotografija koje je ostavio za sobom u sljedećih 30 godina, uistinu je mnogo radio i ostavio jedno od najvećih fotografskih svjedočanstava o dubrovačkoj stvarnosti prvih desetljeća 20. stoljeća", kazao je u prigodi otvorenja izložbe prof. dr. Ivo Goldstein s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili i ravnatelj Dubrovačkih muzeja Mišo Đuras, predsjednica Židovske općine u Dubrovniku Sabrina Horović, zamjenica poljskog veleposlanika u Hrvatskoj Hanna Dalewska-Gren i autorica izložbe Vesna Delić-Gozze.

Izložba se može pogledati u Domu "Marina Držića".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙