FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložbe akvarela Viktora i Helene Šipek

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - U zagrebačkoj galeriji Ulrich večerassu otvorene dvije izložbe akvarela oca i kćeri Viktora i HeleneŠipek.
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - U zagrebačkoj galeriji Ulrich večeras su otvorene dvije izložbe akvarela oca i kćeri Viktora i Helene Šipek.

Viktor Šipek (1896.-1969.) predstavljen je s 35 akvarela nastalih od 1917. do 1963. Vrstan majstor akvarela, kako prosuđuje likovna kritika, upravo se u salonu Ulrich predstavio prvom samostalnom izložbom 1917., s koje je jedno djelo izloženo i na večerašnjoj izložbi u galeriji Ulrich, u kojoj je postavljena 21 od ukupno 32 njegove samostalne izložbe.

Likovni kritičar Stanko Špoljarić u predgovoru kataloga izložbe ističe da je u hrvatskoj umjetnosti malo slikara koji su s takvim osjećajem za akvarel kao Šipek stvarali svoja djela. U slikama rodnoga Hrvatskog zagorja istaknut je sklad prirode, trenutka i snage elementarnog, u kojoj je i zima naslikana prividno otvorenim bojama, ističe uz ostalo Špoljarić.

Viktor Šipek upisao je 1911. Višu školu za umjetnost i umjetnički obrt u Zagrebu, (današnja Akademija likovnih umjetnosti) u klasi Crnčića i Ivekovića. Studij je nastavio u Muenchenu, a sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Helena Šipek izložila je 20 akvarela.

Helena Šipek rođena je 1940. u Zagrebu. Slikarstvo je studirala na ALU u Zagrebu u klasi Otona Postružnika, a diplomirala u klasi Marina Tartaglie 1963. Sudjelovala je na više od 150 skupnih izložaba i na mnogim likovnim kolonijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙