FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik - izložba Zvonimira Lončarića

DUBROVNIK, 11. srpnja 2005. (Hina) - U palači Sponza večeras je usklopu Dubrovačkih ljetnih igara otvorena izložba skulptura "Anđeli"Zvonimira Lončarića Ribe.
DUBROVNIK, 11. srpnja 2005. (Hina) - U palači Sponza večeras je u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara otvorena izložba skulptura "Anđeli" Zvonimira Lončarića Ribe.

To je autorova posljednja izložba pa su je organizatori proglasili svojevrsnim hommageom tom velikom umjetniku koji je preminuo prošle godine.

Izloženo je 12 skulptura sakralne tematike, a osim anđela tu su i dvije skulpture inspirirane dubrovačkim zaštitnikom sv. Vlahom, raspeće, Majka Božja i nezaobilazna Lončarićeva skulptura Podravska nika.

Autor predgovora u katalogu izložbe Božidar Gagro uz ostalo je istaknuo kako je ova izložba autorovo posezanje za amblematskim likovima dubrovačke sakralne figuracije na koja su navikli uobičajeni promatrači crkvenih mimohoda, posjetitelji crkava i crkvenih riznica Dubrovnika.

Među izloženim skulpturama je i Lončarićev anđeo raširenih krila veličine 2-3 metra kojega je autor želio postaviti na sredinu novog dubrovačkog mosta iznad kolnika, ali to se nije ostvarilo.

Zvonimir Lončarić početkom 70-ih godina izlagao je u Dubrovniku zajedno s još dvojicom slikara i kipara Mladenom Pejakovićem i Antom Jakićem.

U nazočnosti brojnih posjetiteljima među kojima su bili i gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica i dubrovački biskup Želimir Puljić, otvorio ju je intendant Dubrovačkih ljetnih igra Ivica Prlender.

Izložba će ostati otvorena do završetka igara 25. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙