FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 27. srpnja

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacije za srijedu, 27. srpnja.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za srijedu, 27. srpnja.

ZAGREB - Ministarstvo financija i Svjetska banka potpisat će Ugovor o darovnici za projekt obnovljivih izvora energije, vrijednoj 5,5 milijuna dolara. Taj će se novac u iduće četiri godine ulagati u povećanje korištenja postojećih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj i unaprjeđenje održivog tržišta za takve izvore. Za izvršavanje ugovora o darovnici nadležno je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a projekt provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak. Ugovor će u ime Vlade potpisati ministar financija Ivan Šuker, a u ime Svjetske banke regionalni direktor Anand Seth (11 sati, Ministarstvo financija, Katančićeva 5).

ZAGREB - Osiguravateljna kuća Allianz Zagreb predstavit će poslovne rezultate za prvo polugodište ove godine. Inače, poslovnu 2004. Allianz je završio s bruto premijom od 553,8 milijuna kuna, što je porast od 100 milijuna kuna u odnosu na godinu prije, a tržišni udjel im je krajem prošle godine iznosio 8,3 posto. Lani je ostvarena dobit u iznosu od 18,4 milijuna kuna (11 sati, Lounge bar Škola, Bogovićeva 7/II).

RIJEKA - Cijene građevinskih terena u široj okolici Rijeke u posljednje se vrijeme, nakon duljeg razdoblja rasta, značajnije ne mijenjaju ili padaju, a tereni za gradnju kuće stoje od 32 eura za četvorni metar u naselju Drenova ili Saršonima do 130 eura u Crikvenici, podaci su iz istraživanja tvrtke InfoMedia, izdavača riječkog oglasnika InfoNekretnina. Istraživanja InfoMedije temelje se na cijenama oglašenih nekretnina te anketama u riječkim agencijama za posredovanje u prometu nekretninama. Prosječna cijena za četvorni metar zemljišta izračunata je usporedno s prosječnom veličinom ponuđenih terena. Na cijenu, pak, svakog pojedinog terena znatno utječe nalazi li se blizu mora. Uz cijenu od 130 eura za četvorni metar zemljišta u Crikvenici pripadajuća je prosječna veličina terena od 790 četvornih metara. Na Krku se prodaju građevinski tereni, prosječne površine od 904 četvorna metra, po cijeni od 75 eura za četvorni metar.

ZAGREB - Po podacima Hrvatske narodne banke, u svibnju je zabilježen najsnažniji mjesečni porast plasmana banaka nebankarskom sektoru u ovoj godini. Ukupni su plasmani povećani za 2 milijarde kuna, a njihova godišnja stopa rasta na kraju svibnja, kada se isključi utjecaj tečaja, iznosila je 15,1 posto. Pritom analitičari HNB-a napominju kako su svibanjski rast domaćih izvora financiranja te visoka likvidnost olakšali poslovnim bankama snažnije kreditiranje nebankarskog sektora. Po podacima iz srpanjskog Biltena HNB-a, ukupni plasmani na kraju svibnja iznosili su 131,7 milijardi kuna. Podaci o strukturi plasmana banaka pokazuju kako plasmani stanovništvu i nadalje rastu stabilno i brže od plasmana poduzećima, a uočljivo je i ubrzanje rasta plasmana poduzećima. Godišnja stopa rasta plasmana poduzećima, ako se isključi utjecaj tečaja, porasla je sa 6 posto na kraju prvog tromjesečja na 8,9 posto na kraju svibnja. Plasmani stanovništvu pak veći su za 20,9 posto nego na kraju svibnja prošle godine, i to ponajviše zbog rasta nenamjenskih i stambenih kredita.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 822

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙