FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znatan rast kunskih depozita kod banaka u svibnju

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Znatan rast kunskih depozita kodbanaka u svibnju
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Znatan rast kunskih depozita kod banaka u svibnju

HINA - Financijski servis

Kunski depoziti u bankama u Hrvatskoj u svibnju su zabilježili znatan rast, za gotovo 1,2 milijarde kuna, nakon stagnacije u prvom tromjesečju te oporavka u travnju, dok se kod deviznih depozita u svibnju bilježi blago povećanje, te su na kraju tog mjeseca iznosili 78,9 milijardi kuna.

Ukupni su kunski depoziti u bankama krajem svibnja iznosili 24,4 milijarde kuna, što je za 1,16 milijardi kuna više nego u mjesecu prije, čime je i njihova godišnja stopa rasta porasla na 17,9 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

U svibanjskom povećanju sa blizu 700 milijuna kuna sudjelovala su poduzeća, a ostatak povećanja otpada na stanovništvo i ostale financijske institucije.

No, na godišnjoj se razini poduzeća bilježe pad iznosa kunskih depozita kod banaka, od 4,6 posto, dok su istodobno depoziti stanovništva ostvarili snažan rast, za 39 posto. i

Ukupni su kunski depoziti stanovništva na kraju svibnja iznosili 13,1 milijardu kuna, što je za 1,6 milijardi kuna ili za 14,1 posto više nego na kraju prošle godine, a za za 3,7 milijardi kuna ili za 39 posto više nego u svibnju 2004.

To je i utjecalo na povećanje udjela kunskih - štednih i oročenim depozita stanovništva sa 45,6 posto u svibnju lani na 53,8 posto krajem istog mjeseca ove godine.

Istodobno je smanjen udio kunskih depozita poduzeća koji je krajem svibnja ove godine iznosio 34,3 posto, dok je prije godinu dana bio 42,2 posto.

Ukupni kunski depoziti poduzeća krajem svibnja iznosili su 8,38 milijardi kuna i u odnosu na mjesec prije 'oporavili' su se za 626 milijuna kuna.

No, u odnosu na kraj prošle godine ukupni su kunski depoziti poduzeća bili manji za 355 milijuna kuna, a u odnosu na svibanj 2004. manji su za 364 milijuna kuna.

Istodobno, razina deviznih depozita od 78,9 milijardi kuna na kraju svibnja nominalno je blago povećana (za 159 milijuna kuna prema travnju), što je promjena u odnosu na prva četiri mjeseca ove godine. Kunski iskaz deviznih depozita tada se kontinuirano smanjivao ponajviše zbog utjecaja aprecijacije tečaja kune prema euru.

Ako se isključi utjecaj tečaja, devizni depoziti su na kraju svibnja ostali nepromijenjeni u odnosu na kraj 2004.

Pri tome je sektor stanovništva zabilježio rast devizne štednje, za 1,4 posto, dok je kod poduzeća ostvaren pad, za 6,9 posto.

Godišnja stopa rasta deviznih depozita, napominju analitičari središnje banke, zadržala se na stabilnih 7,8 posto.

Na kraju svibnja devizni su depoziti nominalno bili veći za 5,7 milijardi kuna nego u istom mjesecu prošle godine.

Sa udjelom od oko 84 posto u ukupnim deviznim depozitima stanovništvo je i dalje glavni izvor deviznih sredstava poslovnih banaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙