FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Većina klubova podržava izvješće HNB-a, HSP suzdržan

ZAGREB,7. srpnja 2005.(Hina) - Većina saborskih klubova podržala jedanas Izvješće Hrvatske narodne banke (HNB) za 2004., a svoju jesuzdržanost najavio Klub HSP-a, uz pojašnjenje da je "HNB jednakosuzdržana prema životu u Hrvatskoj".
ZAGREB,7. srpnja 2005.(Hina) - Većina saborskih klubova podržala je danas Izvješće Hrvatske narodne banke (HNB) za 2004., a svoju je suzdržanost najavio Klub HSP-a, uz pojašnjenje da je "HNB jednako suzdržana prema životu u Hrvatskoj".

HNB-u pravaši zamjeraju što nije iskoristila svoje ustavne ovlasti kako bi stala na kraj bankama koje, tvrdi Miroslav Rožić, "iskorištavaju siromaštvo hrvatskih građana putem različitih izmišljenih naknada, poput onih za vođenje, otvaranje i zatvaranje računa, administrativne poslove i slične druge izmišljotine".

Rožić je upozorio i da Državni ured za reviziju od 1999. nema pristup HNB-u, pa se, kaže, postavlja pitanje tko uopće može kontrolirati HNB i čija je ona institucija.

Upozorio je i da je HNB, iako u izvješću govori o brojnim negativnim trendovima, ove godine svojim zaposlenicima isplatio najveći regres u državi, od 7,5 tisuća kuna, što Rožić smatra "vrhuncem bahatosti".

Ostali oporbeni klubovi pohvalili su zaoštravanje u monetarnoj politici, kojim je HNB uspjela zauzdati pritisak na aprecijaciju kune i inflaciju.

Ocjenjujući da su se HNB-ove "sterilizacijske" mjere na kraju pokazale uspješnima, Mato Crkvenac (SDP) Vladi i ministru financija Ivanu Šukeru poručio je da su bez osnove pritiskali HNB.

"Nadam se da će se iz ovoga izvući pouka da se HNB ostavi na miru", kazao je Crkvenac, koji ministrima zamjera što su najavili da će koristiti trotjedni godišnji odmor.

"Umjesto toga, trebali bi žurno osmisliti kako neutralizirati pritisak duga, s obzirom na to da rastu financijski rizici i za stanovništvo i za poduzetništvo", kazao je.

Luka Roić (HSS) drži da je potrebno uskladiti monetarnu i fiskalnu, te gospodarsku politiku, jer će, upozorava, u protivnom doći do kaosa na tržištu.

"HNB ne može spriječiti posljedice loše fiskalne politike niti odgovarati za loše poteze Vlade", ocijenio je Roić, upozoravajući da je izvoz upola manji od uvoza, da investicije stagniraju, te da je gospodarski rast u 2004. usporio s 4,3 na 3,8 posto.

S ocjenom da su svi trendovi negativni ne slaže se Šime Prtenjača (HDZ), koji navodi da su u 2004. ostvareni osnovni ciljevi makro-ekonomske politike, a to su, kaže, rast gospodarstva, smanjenje deficita državnog proračuna, konsolidiranje javnih financija, smanjenje deficita platne bilance i drugi.

Započetu raspravu Sabor će nastaviti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙