FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vujčić: iako joj to nije zakonska uloga, HNB radi na zaštiti potrošača

ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Iako joj to nije zakonska uloga,Hrvatska narodna banka (HNB) radi na zaštiti potrošača, a jedna odmjera je i uvođenje efektivne kamatne stope, kazao je jutros u Saboruzamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić, odbacujući primjedbe zastupnikada je središnja banka građane prepustila samovolji banaka u stranomvlasništvu.
ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Iako joj to nije zakonska uloga, Hrvatska narodna banka (HNB) radi na zaštiti potrošača, a jedna od mjera je i uvođenje efektivne kamatne stope, kazao je jutros u Saboru zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić, odbacujući primjedbe zastupnika da je središnja banka građane prepustila samovolji banaka u stranom vlasništvu.

Vujčić je, u nastavku jučer započete rasprave o izvješću HNB-a za 2004., upozorio da banke u posljednje vrijeme nude povoljnije kredite vezane uz švicarski franak, čime, kaže, građani preuzimaju tečajni rizik kojega možda nisu ni svjesni.

Vujčić, međutim, očekuje da će, zbog zasićenosti tržišta, krediti prema stanovništvu padati a da će rasti plasman prema velikim tvrtkama, a potom i prema malim i srednjim poduzećima.

Ocijenio je da je neovisnost središnje banke, koju Sabor podržava u raspravi o svakom HNB-ovom izvješću, podržana i de facto, što je HNB-u omogućilo da ispuni svoju ustavnu i zakonsku zadaću.

Podsjetio je ipak da je europske direktive propisuju i jaču neovisnost središnje banke, zbog čega će se još jednom morati mijenjati Zakon o HNB-u.

Sjednica je nastavljena raspravom o HNS-ovu prijedlogu izmjena Zakona o HRT-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙