FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Frankfurt na Odri: Sastanak Schroedera i Kwasniewskog

FRANKFURT NA ODRI, 25. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački kancelarGerhard Schroeder i poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski održalisu u ponedjeljak razgovore čiji je cilj bio potaknuti bilateralnusuradnju na znanstvenom planu, izvješćuju agencije.
FRANKFURT NA ODRI, 25. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder i poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski održali su u ponedjeljak razgovore čiji je cilj bio potaknuti bilateralnu suradnju na znanstvenom planu, izvješćuju agencije.

Dvojica čelnika sastala su se u istočnom njemačkom gradu Frankfurtu na Odri. Schroeder i Kwasniewski potpisali su zajedničku deklaraciju o obrazovanju i istraživanjima koja se provode na Sveučilištu Viadrina European, njemačko-poljskoj instituciji koja se iznimno brzo razvija, a nalazi se u spomenutom gradu.

Deklaracija predviđa osnivanje fondacije vrijedne 55 milijuna eura iz koje bi se financiralo širenje sveučilišta na kojem trenutno studira 5,000 studenata.

Bilateralni odnosi između Njemačke i Poljske, ocjenjuju promatrači, nisu bili najbolji u posljednjih nekoliko godina, među ostalim zbog prijetnji Nijemaca protjeranih iz Poljske nakon Drugog svjetskog rata da će tražiti povrat vlasništva sudskim putem nakon poljskog ulaska u EU 2004., što je Schroeder oštro odbio.

Mnoge Poljake brinu pokušaji prognanih, koje Schroeder ne podupire, da uspostave centar za prognanike u Berlinu. Varšava drži da je Berlin pogrešno mjesto za centar, s obzirom na činjenicu da je bio glavni grad nacističke Njemačke u kojemu je Treći Reich planirao krvavu invaziju na Poljsku, što je označilo početak Drugog svjetskog rata 1939.

Također, između Varšave i Berlina postoje nesuglasice u pogledu opravdanosti napada na Irak 2003. što ga je Schroeder oštro osudio i usprotivio mu se, a Varšava ga je poduprla poslavši svoje vojnike da se pridruže američkim vojnicima koji su vojnu operaciju predvodili. Usto, poljski čelnici duboko su zabrinuti zbog tijesnog političkog prijateljstva kancelara Schroedera s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Odnosi između Njemačke i Poljske su od 1990., dakle od njemačkog ujedinjenja u najdubljoj krizi", ocjenjuje u svojoj kolumni urednik njemačko-poljskog časopisa Dialog Basil Kerski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙