FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder pravda izglasavanje povjerenja tvrdnjom da vlada nema dovoljnu podršku

BERLIN, 29. lipnja 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder(Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) opravdat će izglasavanjepovjerenja u petak u Bundestagu tvrdnjom da je njegovoj vladionemogućeno daljnje djelovanje zbog ograničene podrške birača, javljaagencija dpa u srijedu.
BERLIN, 29. lipnja 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) opravdat će izglasavanje povjerenja u petak u Bundestagu tvrdnjom da je njegovoj vladi onemogućeno daljnje djelovanje zbog ograničene podrške birača, javlja agencija dpa u srijedu.

Njemački kancelar dosad nije htio otkriti s kojim pitanjem namjerava povezati glasovanje o povjerenju. On je svojim ministrima na redovitom zasjedanju kabineta u srijedu objasnio da je nakon gubitaka izbora u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija potkraj svibnja postao upitan rad njegove vlade do kraja izbornog razdoblja koje redovito ističe u rujnu sljedeće godine.

Schroeder i predsjednik SPD-a Franz Muentefehring najavili su potkraj svibnja raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora. S obzirom da parlament može biti raspušten jedino u slučaju izglasavanja nepovjerenja kancelaru i njegovoj vladi protiv Schroedera u petak trebaju glasovati i zastupnici vlastitog koalicijskog socijaldemokratsko-zelenog bloka.

Neki su ministri odbili izraziti nepovjerenje te su stoga najavili da će se u petak suzdržati od glasovanja, a isto je socijaldemokratskom zastupničkom klubu preporučio i Muentefehring.

Istodobno traju kontroverze oko ustavnosti postupka raspuštanja Bundestaga. Neki zastupnici stranke Zelenih najavili su tužbu pred Ustavnim sudom zbog toga što njemački Ustav ovu proceduru predviđa jedino u slučaju stvarnog izglasavanja nepovjerenje a ne manipuliranog kao što je to trenutno slučaj.

U slučaju izglasavanja nepovjerenja njemački predsjednik Horst Koeheler mora u roku od tri tjedna raspustiti parlament i raspisati nove izbore. Unatoč tomu što su sve parlamentarne stranke u međuvremenu izrazile želju za raspisivanjem prijevremenih izbora politički promatrači drže da će Koehler djelovati protuustavno ako prihvati ishod izglasavanja nepovjerenja koje je bilo inicirano radi raspuštanja Bundestaga, što se kosi s Ustavom.

U slučaju da ustavne nedoumice budu prevladane prijevremeni izbori bi trebali biti održani 18. rujna. U najnovijim ispitivanjima javnog mišljenja najviše izgleda za pobjedu se pripisuje oporbenoj demokršćanskoj Uniji CDU/CSU i njezinoj kandidatkinji za kancelara Angeli Merkel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙