FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika Britanija preuzela predsjedavanje EU-om

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Velika Britanija je preuzela u petakpredsjedavanje Europskom unijom, što znači da će morati tijekomsljedećih šest mjeseci pokušati riješiti krizu proizašlu iz problemaratifikacije europskog Ustava i nemogućnosti dogovora oko dugoročnogproračuna za razdoblje 2007-2013.
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Velika Britanija je preuzela u petak predsjedavanje Europskom unijom, što znači da će morati tijekom sljedećih šest mjeseci pokušati riješiti krizu proizašlu iz problema ratifikacije europskog Ustava i nemogućnosti dogovora oko dugoročnog proračuna za razdoblje 2007-2013.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i nekoliko europskih povjerenika trebali bi tijekom dana stići u London povodom toga događaja, a tijekom poslijepodneva Barroso bi zajedno s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, koji je preuzeo predsjedavanje 25-oricom na sljedećih šet mjeseci od luksemburškog kolege Jean-Claude Junckera, trebao održati konferenciju za novinare.

Tri važna dosjea čekaju Veliku Britaniju - budućnost Ustava odbačenog na referendumu u Francuskoj i Nizozemskoj, Financijska perspektiva za razdoblje 2007-2013. o kojoj se čelnici EU nisu uspjeli dogovoriti na nedavnom summitu u Bruxellesu, te pitanje proširenja.

Barroso je u četvrtak u Dublinu rekao da je dogovor o proračunu Europske unije za razdoblje 2007-2013. tijekom britanskog predsjedavanja "težak ali moguć".

Ipak, nije sakrio pesimizam, kritizirajući britanskog stajalište: "Ne mislim da je najbolje rješenje vezati reformu Zajedničke poljoprivredne politike s britanskim rabatom i to sam jasno rekao Tonyju Blairu".

"Britansko predsjedništvo dolazi u ključno momentu. Gotovo je otrcana fraza to reći, ali ovoga puta to je zaista istina", rekao je Blair.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je u petak da je stanje u kojemu se našla Europska unija "nezgodno" za sve u Europi.

"Stanje u kojemu smo se trenutačno našli u Europi nije ugodno", rekao je Straw za radio BBC.

No, dodao je, "kriza može iznjedriti i nešto dobro i mislim da Europa nije mogla umaći toj krizi".

Straw usto misli da London "sada treba iskoristiti svoj položaj predsjedavajućeg EU-a kako bi ponudio vodstvo, ali vodstvo u duhu pomirbe".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙