FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kopački rit: završilo prstenovanje mladunačadi crnih roda

ZAGREB/BILJE, 25. srpnja 2005. (Hina) - U Parku prirode "Kopačkom ritu"ovih je dana završilo prstenovanje 14 mladunaca crne rode (Ciconianigra), rijetke vrste sa staništem u Kopačkom ritu, koja je uvrštenana popis ugroženih ptičjih vrsta u Europi.
ZAGREB/BILJE, 25. srpnja 2005. (Hina) - U Parku prirode "Kopačkom ritu" ovih je dana završilo prstenovanje 14 mladunaca crne rode (Ciconia nigra), rijetke vrste sa staništem u Kopačkom ritu, koja je uvrštena na popis ugroženih ptičjih vrsta u Europi.

Po podatcima Javne ustanove Parka prirode "Kopačkog rita" u Hrvatskoj se gnijezdi 350 do 400 pari crne rode, a u Kopačkom ritu i okolici samo deset.

Procjenjuje se da u Europi ima manje od 10 tisuća pari crne rode pa je uvrštena na popis ugroženih vrsta.

Projekt prstenovanja crnih roda provodi se u 15 zemalja. Mladunčad se označuje plastičnim prstenovima u boji kako bi se pratio njihov život, ekologija, seobe i zimovanja.

Crna roda bliska je jednoj od ljudima najpoznatijih vrsta ptica - bijeloj rodi (Ciconia ciconia), od koje se lako razlikuje po tamnom perju koje se prelijeva tamnozelenim i ljubičastim sjajem.

Duž doline Dunava obitava u poplavnim šumama hrasta lužnjaka prosječne starosti 90 godina i ne podnosi nazočnost čovjeka. U Kopačkom ritu crna roda može se vidjeti od ožujka do listopada, a zimuje u afričkim tropskim krajevima.

Inače, Park prirode "Kopački rit" u prvih šest mjeseci ove godine posjetila su 14.324 posjetitelja, što je 48 posto više nego lani u istom razdoblju.

Vodstvo Parka najavljuje da će do kraja tjedna biti otvorene prve poučne staze na Malom Sakadašu, pa će se posjetitelji na obavijesnim pločama moći uputiti u osobitosti biljnih i životinjskih vrsta Kopačkog rita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙