FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo znanstvenik koji je prvi povezao pušenje i rak pluća

LONDON, 25. srpnja 2005. (Hina) - Britanski znanstvenik Sir RichardDoll koji je prvi uspostavio vezu između pušenja i raka pluća preminuoje u nedjelju u 92-oj godini života nakon kratke bolesti, objavio je uponedjeljak predstavnik sveučilišta u Oxfordu.
LONDON, 25. srpnja 2005. (Hina) - Britanski znanstvenik Sir Richard Doll koji je prvi uspostavio vezu između pušenja i raka pluća preminuo je u nedjelju u 92-oj godini života nakon kratke bolesti, objavio je u ponedjeljak predstavnik sveučilišta u Oxfordu.

Doll je u svom seminarskom radu objavljenom 1950. u suradnji s Austinom Bradfordom Hillom pokazao da je pušenje "veliki i glavni razlog" raka pluća.

Tijekom velikom istražvianja, Doll i njegovi suradnici ispitali su 700 oboljelih od raka pluća te uspostavili vezu s pušenjem.

"Nije nam trebalo dugo da nam postane jasno da cigareta izaziva rak", kazao je tada Doll, ističući da je sam prestao pušiti tijekom tog istraživanja.

Doll je aktivno radio sve do svoje smrti, a još je i prošle godine objavio istraživanje o štetnosti pušenja.

Godine 1954. u Velikoj Britaniji pušilo je 80 posto odraslih osoba, a pola stoljeća kasnije ta se brojka smanjila za 26 posto, većinom iz straha od raka pluća i drugih bolesti povezanih s pušenjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙